Agronomima plata i 63.000 dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Agronomi, koje na godinu dana upošljava država, primaće mesečnu platu i do 63.000 dinara.
 
Agronomi dobijaju neto platu od 40.000 dinara, a za rad na terenu dobija se još 5.000 dinara. Uz to, svakom od njih koji dolaze iz udaljenih mesta, sleduje i 18.000 za odvojeni život.
 
Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je za zapošljavanje oko 2,5 milijarde dinara. Zahvaljujući programu Vlade Srbije, za sve inženjere poljoprivrede koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovana je obuka a svi koji prođu obuku do kraja godine moći će da dobiju posao. 

Tako je poljoprivredna, savetodavna i stručna služba u Požarevcu dobila 48 asistenata koji su raspoređeni u Braničevskom okrugu, ali savetodavci nedostaju još u opštinama Kučevo, Golubac i Žagubica. 

Prijem agronoma je bio izuzetno dobar, jer su se oni u pojedinim naseljima pojavili posle 20 godina. Posle obilaska registrovanih i drugih gazdinstava, asistenti su dobili i zadatak da provere rad osnovnih i regionalnih odgajivačkih organizacija, odnosno sva gazdinstva gde se vrši selekcija stoke, kako bi Ministarstvo imalo bolji uvid. 

Cilj projekta je da se poljoprivrednicima olakša donošenje odluka o tome koje ratarske kulture treba da seju, ili koju stoku da uzgajaju, kako bi u svom klimatskom okruženju postigli najbolji efekat.