Zrenjanin radi na povećanju energetske efikasnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov najavio je danas da, radi povećanja energetske efikasnosti, planira postavljanje solarnih kolektora na staroj hali sportova i Rehabilitacionom centru „Rusanda“, kao i toplovodne pumpe u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“.

 
On je na okruglom stolu „Energetska efikasnost – odgovornost prema budućnosti“ podsetio da je Zrenjanin bio pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i na polju energetske efikasnosti i da su pre nekoliko godina urađeni solarni kolektori u zrenjaninskoj bolnici i Domu učenika.
 
Mihajlov je rekao da je zahvaljujući svojim aktivnostima Zrenjanin uspeo da uđe u grupu gradova Evrope koji će se baviti energetskom efikasnošću do 2020. godine i podsetio da je u Briselu nedavno potpisao Povelju gradonačelnika koja taj grad obavezuje da u toku 2012. godine sprovede akcioni plan, a do 2020. smanji emisiju štetnih gasova za 20 procenata.
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Milan Čežek, rekao je da Zrenjanin u realizaciji tih projekata ima veliku pomoć sekretarijata i ukazao da po novom Zakonu o energetici svaka lokalna samouprava mora da postavi menadžera za energetiku koji će se tom problematikom baviti.
 
„Voleo bih da Zrenjanin i u tome bude prvi i napravi energetsku strategiju, odnosno uštedu energije u svim svojim objektima i pokaže građanima na svom primeru kako to treba uraditi jer uštedom energije ostaje više para u budžetu“, dodao je Čežek.
 
Okrugli sto održan je u organizaciji Grada Zrenjanina, a u saradnji sa sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine Vlade Vojvodine.
 
Na Okruglom stolu govorio je i pomoćnik direktora Agencije za energetsku efikasnost Novog Sada Feđa Fišol, a učestvovali su i stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.