Jeftinija roba kod komšija

PinterestFacebookTwitterShare

Šverc se polako, ali sigurno vraća na tržište Srbije. Na zelenim pijacama sve je više preprodavaca hrane, koja je jeftinija nego kod nas, a najčešće stiže iz Mađarske. Vozači pune rezervoare u Bosni, dok cigarete iz domaćih fabrika u tonama putuju u Rumuniju.


Prodaja derivata u graničnom području Srbije prema BiH, poslednjih meseci, opala je za više od dvadeset odsto. Za toliko su puniji i džepovi vlasnika benzinskih stanica preko Drine.

– Nema tu nikakve tajne, gorivo u BiH je jeftinije nego kod nas i ko god nađe računicu prelazi granicu – kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Prosečna cena evrodizela u Srbiji je 1,36 evra, a bezolovnog benzina 1,38 evra po litru. U BiH je evrodizel 1,19 dok se bezolovni prodaje za 1,14 evra po litru. Po jednom natočenom rezervoaru zapremine 40 litara može se na dizelu uštedeti 580, a na benzinu 780 dinara. Pritom se nađe i po koja kanta u gepeku.

– Najviše kupaca iz Srbije, ipak, dolazi da natoči auto-gas. Razlika je do pre nekoliko dana bila oko 12 dinara po litru, sada je nešto manja, ali promet ne jenjava – kaže za „Novosti“ jedan od radnika na benzinskoj pumpi u Zvorniku. 

Hrana je, ipak, najveći izdatak srpskih porodica. Samo namirnice „pojedu“ gotovo 44 odsto ukupnih primanja u domaćinstvima. Uštede na cenama prehrambenih proizvoda mogu da budu veoma velike.

– Kada imate penziju od 17.000 dinara mesečno, važan vam je svaki dinar – priča Bojana. S. iz Novog Sada. – U radnje smo išli najviše zbog počeka koji odobravaju trgovci. Ipak, kada vidite da je na tezgama sve i do 50 odsto jeftinije, dileme gde ćemo pazariti više nema. Ćerka mi je iz Grčke donela neki nemački kačkavalj. Kilogram je tamo plaćala 4,60 evra, a isti u našim radnjama je 860 dinara.

Po jeftinije kačkavalje, kobasice, slatkiše, putuje se najčešće u Segedin i Temišvar. Računica pokazuje da odlazak i povratak iz glavnog grada Rumunije automobilom može da košta od 40 do 50 evra, ali da se sve može pokriti znatno povoljnijim cenama hrane, garderobe i obuće.
 
SKUPLJI SAMO GRCI
Cena goriva u Srbiji je među najvišim u regionu. Od nas skuplje gorivo plaćaju samo Grci. Naftne kompanije, tvrde, da su njihove marže među najnižima u okruženju a da su velika zahvatanja države glavni krivac.