Neimari ukrotili Mlavu

PinterestFacebookTwitterShare

Regulacija reke Mlave, koja izlivanjima ugrožava više od 5.000 hektara oranica, ušla je u završnu fazu. Reč je o investiciji vrednoj 300 miliona dinara, započetoj 18. oktobra ove godine, koju zajednički finansiraju Ministarstvo poljoprivrede i JP „Srbijavode“.
 
Regulisanje korita Mlave povereno je vodoprivrednim preduzećima „Hidro Srem“ iz Sremske Mitrovice i „Galovica“ iz Zemuna, a obuhvata deonicu od naselja Trnovča do samog Petrovca, dugu tri i po kilometra. U sklopu projekta je i izgradnja mosta u Kamenovu, u zaseoku Drobež, koji su prošlogodišnje poplave jednostavno – odnele!

– Završetkom regulacije reke najzad će se sprečiti plavljenje kuća i oranica, a put preko novog mosta u Kamenovu služiće i kao zaobilaznica oko Petrovca – kaže Aca Životić, rukovodilac Opštinskog tima za vanredne situacije.

S obzirom na to da je, za vreme kiša i otapanja snega, ugroženo i oko 5.000 hektara na području Požarevca, a najviše su na udaru žitelji Starog Kostolca, intenzivno se gradi i odbrambeni bedem u blizini ovog naselja. Za ovaj posao država je izdvojila još 123 miliona dinara…

– Nasip će biti završen narednog meseca, jer radovi kasne zbog pauze koju je izazvala gradnja novog puta od Kostolca do Starog Kostolca – objašnjava Mirko Marjanović, član Opštinskog veća u Kostolcu.

Ali osim što predstavlja opasnost zbog plavljenja, snaga reke Mlave može se iskoristiti i za pozitivne namene. U prilog tome govori i projekat čija se realizacija planira na području Žagubice, gde se nalazi izvor ove reke, koja pripada crnomorskom slivu i zauzima površinu od oko 1.830 kvadratnih kilometara, sa prosečnim protokom tokom godine od 14 kubnih metara u sekundi.
 
Ovoliki potencijal stoga trebalo bi da bude iskorišćen za gradnju dve mini-hidroelektrane – nedaleko od manastira Gornjak – u koje će biti uloženo više od milion evra. Već je, saznajemo, izrađen i Plan detaljne regulacije te dve lokacije, za elektrane „Koviljača“ i „Kozji grb“, koje će graditi kompanija „Global Enerdži“ iz Niša.