Rafinerije u RS potencijalni ciljevi terorističkih napada?

PinterestFacebookTwitterShare

Postrojenja rafinerija nafte u Brodu i ulja u Modriči, u Republici Srpskoj mogla bi da budu naredni ciljevi terorističkih napada pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, tvrdi profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović.
 
Trifunović upozorava da je bezbednosna situacija u BiH katastrofalna i da su za to odgovorne domaće agencije, ali i američka Ambasada u BiH, odnosno administracija u Vašingtonu koja blagonaklono gleda na razvoj islamskog ekstremizma u BiH. On ističe da su Amerkanci duboko upleteni u delovanje vehabijskog pokreta i da zbog toga uopšte ne bi bio iznenađen ako bi neki vehabija opasan eksplozivom izvršio teroristički napad u Brodu ili Modriči koje kontrolišu Rusi.
 
„Američka administracija godinama toleriše jačanje islamskog ekstremizma u BiH. Prema saznanjima do kojih je došao antiteroristički tim čiji sam član, Amerikanci imaju jake veze sa mrežom vehabija na celom Balkanu. Mnogi njihovi zvaničnici su izgradili svoje karijere na krizi u Bosni, dokazujući da su jedni dobri a drugi loši momci“, istakao je Trufunović za „Pres“.
 
On je ocenio da je za katastrofalnu bezbednosnu situaciju u BiH najodgovorniji ministar bezbednosti Sadik Ahmetović, koji, kako kaže, želi da stvori lažnu sliku da je BiH bezbedna.
 
„Uopšte nisam iznenađen Ahmetovićevim stavljanjem oznake tajnosti na izveštaj o terorističkom napadu na Ambasadu SAD. Razlog za to je veoma prost. SDA i reis Mustafa Cerić su glavni pokrovitelji vehabijskog pokreta u BiH i kompletna istraga o ovom slučaju može da dovede do njih. Naravno da će Ahmetović da štiti svoje nadređene. Njima potuno odgovara haos i kontradiktornost u radu najvažnijih bezbednosnih institucija, jer su oni u takvom odnosu snaga potpuno zaštićeni“, istakao je Trifunović.