Još uvek bez platnog prometa Crne Gore i Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Direktni platni promet između Srbije i Crne Gore ne postoji ni četiri godine posle potpisivanja sporazuma o kliringu između centralnih banaka dveju država. Plaćanja se, ipak, obavljaju, posredstvom inostranih banaka, što privrednicima odnosi ogromne investicije.

Tokom prethodne godine platni promet između Srbije i Crne Gore iznosio je više od 90 miliona evra, a robna razmena bila je više od 750 miliona dolara. U crnogorskom parlamentu kažu da ovo predstavlja problem i za građane i za poslovne ljude, a platni promet se u najvećem broju slučajeva odvija preko autobuskih linija i konduktera.

Inostrane banke kliring obavljaju uz proviziju od 0,5 do jedan odsto. Tako se samo po tom osnovu za godinu dana odlije sedam do osam miliona evra, ali crnogorske banke nisu zainteresovane da organizuju direktni platni promet. Preduslovi postoje, jer su Narodna banka Srbije i crnogorska Centralna banka spremne da poslove kliringa obavljaju bez nadoknade, a u međuvremenu je, besplatno, obezbeđena i izmena softvera za računare. Ali – interesovanja banaka nema.

– Centralnoj banci nije upućena nijedna inicijativa crnogorskih banaka da se uključe u ovakav sistem transakcija – kaže Milorad Katnić, ministar finansija u Vladi Crne Gore. – Osnovni argument banaka je da sistem kliringa ne obezbeđuje nikakve prednosti u pogledu brzine i smanjivanja troškova u odnosu na klasičan način plaćanja.

U Udruženju banaka Crne Gore kažu da ni prilikom uvođenja posebnog kliring sistema između Crne Gore, Srbije i BiH (2007. godine), nije bilo saglasnosti poslovnih banaka zbog strogih standarda likvidnosti, krute procedure i troškova softverskih izmena. Uz to, bankama koje nemaju velike promete više se isplati da ovakve transakcije obavljaju preko stranih banaka.

Bilo kako bilo, kajmak na transakcije između Crne Gore i Srbije skidaju upravo „korespodentske“ banke, uglavnom nemačke. Ministar Katnić očekuje da bi dogovori centralnih banaka ipak mogli da se primene na delu, o čemu će, kaže, biti reči i danas, prilikom posete premijera Srbije Mirka Cvetkovića Podgorici. Ako se to dogodi, biće ostvareno i obećanje od 22. juna 2006. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između Crne Gore, a u posebnom protokolu zapisano da će biti obezbeđen „nesmetan protok“ ljudi, robe, usluga i kapitala.