Portugalija prodaje Kini državni udeo u elektrokompaniji

PinterestFacebookTwitterShare

Portugalska holding kompanija za državna preduzeća je saopštila da vlada te zemlje prodaje državni udeo od 21,35 odsto u nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji „Energias de Portugal“ (EDP) kineskoj korporaciji „Tri klisure“ za sumu od 2,7 milijardi evra (3,5 milijardi dolara).

 
Nemačka gasna i elektrokompanija „E.On“ i brazilske kompanije „Eletrobras“ i „Semig“ takođe su dale ponudu za kupovinu udela u okviru te najveće do sada privatizacije u Portugaliji, prenela je agencija AP.
 
EDP posluje u sektorima električne struje i gasa u 13 zemalja , uključujući šest evropskih, Brazil i SAD. Ta portugalska kompanija takođe  razvija projekte u sektoru „zelene“ energije , pre svega energije vetra, posredstvom svoje podružnice „EDP Renovaveis“.

EDP je prošle godine ostvario promet od 14,2 milijarde evra i neto profit od nešto više od milijardu evra.

Prema godišnjem izveštaju za 2010, neto imovina te kompanije sa oko 12.000 zaposlenih procenjena je na 40,5 milijardi evra, dok njen neto dug dostiže 16,3 milijarde evra.

Ovaj sporazum je prvi u nizu prodaja kojima vlada Portugalija planira da pribavi najmanje pet milijardi evra i time ublaži svoje ogromno dužničko opterećenje. Sporazum još treba da dobije odobrenje službe za zaštitu konkurencije. Toj prezaduženoj članici zone evra je ranije ove godine bila potrebna međunarodna  pomoć za spasavanje od 78 milijardi evra (102 milijarde dolara) kako bi izbegla bankrot.

Kineske kompanije koje poseduju veliku gotovinu poslednjih godina su ostvarile niz investicija u članicama zone evra, pogođenim dužničkom krizom.

U januaru je kineski „Sinopek“ kupio oko sedam milijardi evra vrednu brazilsku naftnu imovinu  koja je bila u vlasništvu španske energetske kompanije „Repsol“, čime je stvorena jedna od najvećoj latinoameričkih energetskih kompanija.

Prošle godine su italijanski Internet provajder „Tiskali“ i kineski proizvođač telekomunikacione opreme „Zte“ potpisali sporazum o razvoju  ultra-širokopojasne telekomunikacione tehnologije, dok su francuske kompanije  postigle sporazume sa Kinom u vrednosti od 22,8 milijardi dolara.