Pravila ponašanja na prazničnim poslovnim zabavama

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednji dani u godini rezervisani su za poslovne proslave, a o tome da li da se uopšte pojavite na takvom događaju nemojte ni da razmišljate previše jer će se vaš izostanak svakako primetiti, a u pitanju je ipak poslovna obaveza.

Kombinacija prazničnog raspoloženja i alkohola za mnoge može biti nezgodna kombinacija pa je najbolje zaustaviti se na drugom piću, jer ne želite reći šefu šta zaista mislite o njemu.

Iako se radi o prazničnoj zabavi proverite da li se radi o formalnom ili neformalnom događaju pa se i obucite u skladu sa tim. Pozivnica za jednog ne znači da je u redu povesti partnera sa sobom, ali ako je „plus jedan“ obavezan ne ignorišite to.

Pronađite zlatnu sredinu između opuštenosti i uštogljenosti. Ne provodite vreme hvaleći se poslovnim uspesima jer bi ste sutra mogli biti predmet razgovora mnogih kolega. Teme razgovora neka ne budu preozbiljne – pitanja o smislu života i egzistenciji ostavite za druge prilike. Treba izbegavati teme o poslu, ali i one kontroverzne, poput religije i politike, kako se ne biste s nekim sukobili.

Pripazite da podjednako provodite vreme sa svima, a ne samo sa kolegama iz vašeg sektora. Poslovna praznična zabava može biti idealno mesto i da popričate sa nadređenima koje ne viđate često, a možda vam se otvore i nove prilike.

Neka atmosfera ostane opuštena, ali ipak imajte na umu da vas netko sigurno gleda i da ste na poslovnoj  zabavi. Ukoliko je zabava dosadna, a gosti na njoj još gori, govorom tela ne otkrivajte da se doađujete. Izbegavajte zevanje, prekrštene ruke, mrgođenje i mrmljanje u bradu.