Poljoprivrednicima odobreno 210 miliona dinara kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Banke u Srbiji do sada su poljoprivrednicima odobrile ukupno 210 miliona dinara kredita na osnovu robnih zapisa, koje su dobili za robu smeštenu u javnim skladištima, izjavila je zamenica direktora Kompenzacionog fonda Tatjana Dukanović.

Ona je za portal Agrobiznis.biz rekla da u sistemu javnih skladišta u Srbiji trenutno ima 10 licenciranih skladišta i da je još pet u završnoj fazi licenciranja.

„Kapacitet svih skladišta koja su u sistemu je oko 100.000 tona žitarica i 900 tona kapaciteta namenjenih za smrznuto voće“, kazala je ona. Dukanovićeva je rekla da je „uspostavljanjem sistema javnih skladišta poljoprivrednicima obezbedjena potpuna sigurnost kada je u pitanju skladištenje poljoprivrednih proizvoda“.

„Istovremeno je svima data mogućnost da ono što su proizveli ne prodaju u žetvi, kada je cena po pravilu najniža, već da svoju robu čuvaju na sigurnom“, dodala je ona. Podsetila je da poljoprivrednici prilikom predaje robe na čuvanje dobijaju robni zapis koji kao kolateral koriste za dobijanje povoljnih kredita za novi setveni ciklus.