Mesečno se falsifikuje oko 50.000 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Deset godina nakon uvođenja evra pokazalo se da su falsifikati ove zajedničke evropske valute, statistički gledano retki, mnogo ređi nego neke druge ranije i sadašnje monete.

Stanovnik evrozone trebalo bi da živi, statistički gledano, 800 godina da bi u svom životu dobio u ruke falsifikovanu novčanicu evra, tvrdi šef odeljenja za falsifikovani novac i kreditne kartice u Europolu Mihael Raušenbah. Oko 50.000 falsifikata evra se mesečno povlači iz opticaja, što je mala količina imajući u vidu količinu novca u opticaju, prenosi bečki dnevnik „Standard“.

U prvoj polovini ove godine prema podacima Evropske centralne banke u opticaju je bilo u proseku 13,8 milijadi novčanica evra. U Austriji, prema najnovijim statistikama, u prvih šest meseci policija je otkrila 2.657 falsifikata evra, što je za 45 odsto manje nego u prvoj polovini 2010.

„Profesionalni falsifikatori su u prošlosti bili skoncentrisani na prostor Balkana. U protekle tri, četiri godine došlo je do pomeranja, i sada više od 50 odsto falsifikovanih novčanica potiče iz Italije“, rekao je Rudolf Unterkofler iz Kriminalističke službe Austrije.

On je, austrijskoj novinskoj agenciji APA, objasnio da je izvesno da se mafija povećano bavi falsifikovanjem novca.Takođe, kako je dodao, falsifikatori evra se nalaze i u Južnoj Americi. Europol je u saradnji sa policijom Kolmbije u toj zemlji pronašla više štamparija lažnog novca i falsifikate u vrednosti od više miliona evra.

Raušenbah ukazuje da je za izradu „razumnih novčanica“ potrebno puno investicija u specijalizovanu opremu, kao i znanje.On je uveren da nema „savršenih falsifikata“, i da čak i najbolje imitacije mogu biti spoznate u roku od pet sekundi.