Mogući problemi u finansiranju duga Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Fiskalni savet ocenio je da postoji opasnost da se već u prvoj polovini 2012. godini pojave problemi u finasiranju obaveza države i istakao da Vlada Srbije već sada mora da pripremi mere prilagodjavanja.

Na konferenciji za novinare predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da su sredstva neophodna za finansiranje obaveza države u 2012. velika i da iznose ukupno oko 510 milijardi dinara, odnosno 152 milijarde za deficit i 360 za otplatu glavnice javnog duga.

Prema njegovim recima, u prvoj polovini sledeće godine biće problema sa javnim dugom i deficitom, ako se ostvari „vrlo verovatni scenario“ da srpska privreda stagnira u 2012. godini, odnosno da nema predvidjenog rasta.

Petrović je ocenio da će krajem ove godine javni dug premašiti granicu od 45 odsto BDP, odnosno da će zbog smanjenog privrednog rasta u 2012. godini dug biti veći od 50 odsto BDP. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, kako je podsetio, Vlada treba da predloži mere kako da javni dug bude vraćen u predvidjene granice.