Srbi među najvećim pesimistima na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Srbi su šesti u svetu po pesimizmu u očekivanjima od 2012. godine, pokazalo je istraživanje koje je u 51 zemlji uradila globalna mreža za istraživanje tržišta Galup (Gallup).
 
Prema globalnom barometru nade i očajanja mreže Galup, saldo optimističih i pesimističkih ekonomskih očekivanja građana Srbije za 2012. je minus 50.
 
U saopštenju Galupa navodi se, izmedju ostalog, da ukupno 59 odsto građana Srbije očekuje da 2012. bude godina ekonomskih teškoće, 23 odsto misli da se ekonomsko stanje neće promeniti, a devet procenata je optimistično i očekuje ekonomski boljitak.
 
Očekivanja građana u Srbiji u ovogodišnjem istraživanju su pesimističnija nego 2010. godine, kada je saldo ekonomskih očekivanja bio minus 45.
 
Listu pesimista u ovogodišnjem istražianju predvode Francuzi sa saldom minus 79, sledi Irska sa saldom od minus 68, Austrija i Belgija dele treće i četvrto mesto sa minus 54, a Bosna i Hercegovina je peta sa saldom optmizam-pesimizam od minus 52. Listu optimista predvodi Nigerija sa saldom plus 80.
 
Anketa je sprovedena od 26. oktobra do 13. decembra u 51 zemlji, na reprezentativnom uzorku stanovništva svake zemlje (45.000 ljudi).