I Subotičanima poskupelo grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

Iako je nedavno gradska vlast subotičke „Toplane“ odbila da podigne cene grejanja, građane je u petak „kao grom iz vedra neba“ pogodila vest da će grejanje, ipak, poskupeti, i to od Nove godine.
 
Naime, sve kategorije potrošača plaćaće četiri odsto više cene za fiksni deo, odnosno, sedam odsto više za varijabilni deo ukupne potrošnje. Tako će nova cena fiksnog dela, bez PDV, iznositi 25,9 dinara po kvadratnom metru, dok će varijabilni biti 4,2 dinara po kilovat-satu.
 
Zahtev za poskupljenje „Toplana“ je obrazložila skokom cena energenata, naročito gasa, koji je skuplji za oko 15 odsto.
 
– Ukoliko ne odobrimo traženo povećanje, mi praktično svesno „Toplanu“ teramo u gubitak od 70 miliona dinara – objašnjava gradonačelnik Saša Vučinić. – Grad bi tada morao da interveniše sredstvima iz budžeta, odnosno, novcem građana koji ne koriste ovakav vid grejanja.
 
Subotičani su više nego neprijatno iznenađeni ovakvim stavom gradske vlasti i smatraju ga neprimernim usred grejne sezone.
 
– Bolju čestitku za Božić i Novu godinu nismo mogli da dobijemo – ironičan je Subotičanin Joška Tot. – Trebalo je ranije to odlučiti da bismo mogli finansijski da se bar donekle pripremimo.