Devetoro umetnika odbijeno za nacionalnu penziju

PinterestFacebookTwitterShare

Posle nekoliko sednica Komisija za dodelu posebnih priznanja istaknutim umetnicima u petak je završila rad na dramatičan način. Spisak od 49 umetnika, koje su izdvojili na prethodnim sesijama, morali su da skrate na 40, jer je to bio zahtev iz Ministarstva finansija. Kojih devetoro je ostalo bez nacionalnih penzija zasad je tajna, ali će o tome narednih dana sigurno biti puno rasprava.

– Sa sastanka smo svi otišli potišteni, jer smo ovom poslu prišli ne samo profesionalno savesno, već i sa puno emocija znajući da su očekivanja velika, s obzirom na to da je konkurisalo njih 385 – rekao je za “Novosti” Petar Volk, predsednik komisije. – Kao predstavnici raznih umetničkih udruženja prethodnih mesec i po dana dugo smo se ubeđivali nudeći svako svoju argumentaciju. I pored različitih interesa uspeli smo najzad da se saglasimo i da dođemo do brojke od 49. Iako nam je na početku rečeno da sredstava ima za 40, najviše za 43 penzije, bili smo duboko uvereni da će se kao i prethodnih godina u tim zahtevima malo popustiti. Na sastanku, međutim, kome je prisustvovao i ministar kulture Predrag Marković, pokazalo se da popuštanja ovoga puta nema.
 
Članovi komisije, u kojoj su pored Volka bili Rajko Maksimović, Božidar Zečević, Andraš Urban, Marko Popović, Zoran Bulajić i Bratislav R. Milanović stavljeni su u petak pred dve mogućnosti: ili da prihvate uslov Ministarstva finansija ili da sve propadne i da penzije ne dobije niko.
 
– Osećam moralnu odgovornost i lično se osećam krivim što je ovako ispalo, jer je od početka trebalo uvažiti nalog ministarstva. Zbog toga sam nudio i ostavku, ali se sve završilo tako kako se moralo završiti – objašnjava Volk. – Mislim da je svim članovima komisije neprijatan takav ishod, ali je očigledno da drugog rešenja nije bilo, niti mogućnosti za neke nove razgovore pošto je u petak isticao poslednji dan kada je predlog morao da bude prosleđen Vladi.
 
U toku iduće nedelje članovi Vlade i formalno će razmatrati odluku kKomisije, s tim što imaju zakonsko pravo da dodaju svoje favorite.