Leskovački mostovi čekaju bagere

PinterestFacebookTwitterShare

Osam starih mostova na Južnoj Moravi u vreme izgradnje autoputa kroz teritoriju opštine Leskovac, od 2002. do 2005. godine, zamenjeni su novim. Međutim, stare betonske konstrukcije još niko nije uklonio, a jedna od njih se nedavno srušila u reku i sada ugrožava novosagrađeni most. Gradske i republičke instutucije međusobno prebacuju odgovornost, a ostalim mostovima, zabranjenim za korišćenje, preti slična sudbina.

Neuklonjeni mostovi prave su ruine i potencijalna opasnost za prolaznike s obzirom na to da pojedini građani ne poštuju upozorenja i rizikujući prelazeći preko reke starim mostovima. Niko nije video kada se sredina mosta kod Jelašnice, dužine više od 50 metara, stropoštala u Južnu Moravu. Meštani strahuju da bi delovi starog mosta koji je pao mogli da ugroze novi most podignut u njegovoj blizini.
 
– Novi most može da bude ugrožen, posebno u vreme jakih kiša i povećanog vodostoja. To bi svakako ugrozilo njegove stubove, a moglo bi i dođe do poplava – ističe Dragana Stošić, direktorka Direkcije za urbanizam i izgradnju grada.
 
Ona kaže da je za uklanjanje starih mostova zaduženo JP „Putevi Srbije“ koje bi ovaj posao trebalo da finansira sa 85 odsto neophodnog novca, dok je ostatak obaveza lokalne samouprave. Stošićeva naglašava da ceo posao treba da vodi ova državna firma prema reciprocitetu koji je važio za izgradnju novih mostova, a ugovorom je predviđeno da po istom sistemu budu uklonjeni i stari.
– Godinama u našem budžetu planiramo naš deo sredstava za uklanjanje starih mostova, ali ona ostaju neiskorišćena – tvrde u Direkciji.
Međutim, u „Putevima Srbije“ negiraju ove navode.
– Taj posao treba da obavi leskovačka lokalna samouprava. Prema informacijama koje JP „Putevi Srbije“ poseduje, Direkcija za izgradnju grada Leskovca raspisala je javnu nabavku za izvođenje radova na rušenju starih mostova, ali je licitacija poništena – navodi se u saopštenju ove državne firme.
U gradskoj Direkciji kažu da to nije tačno. Jedan od zvaničnika Direkcije, koji je dugo u toj firmi, ističe da mu nije poznato da je odatle raspisivana bilo kakva javna nabavka za ovaj posao. Kažu da će preduzeti sve što je neophodno kako bi se izašlo iz kruga međusobnog optuživanja. U međuvremenu, neće čekati, već će pokušati da zaštite novi most kod Jelašnice.
– Čim napravimo premere i preračune, krenućemo sa otklanjanjem urušene konstrukcije, jer moramo da brinemo o bezbednosti novog mosta, ali i naših građana – kažu u kabinetu gradonačelnika i dodaju da su i preostali stari mostovi u lošem stanju.
Najteže je u selu Donja Lokošnica, gde je stari most srednjim delom već krenuo da se spušta ka reci.