Opštine kupuju vojne objekte

PinterestFacebookTwitterShare

Izmenama master plana lokalnim upravama omogućeno je prvenstvo kupovine bivših vojnih objekata, ali uz otplatu na više rata.
 
Tako će Grad Užice uz godišnju ratu od 50-60 miliona dinara otplatiti investiciju za kupovinu kasarne, čija je ukupna cena pet miliona evra.
 
Požega nije rešila pitanje kasarne, koja je u neposrednoj blizini cetra grada, ali je zato na ovaj način otkupila Dom vojske.
 
Nakon dogovora o konverziji sa ministarstvom odbrane za Aerodrom Ponikve i užički Dom vojske, Grad Užice će preuzeti i kasarnu koja se nalazi u naselju Krčagovo. 

Gradonačelnik Jovan Marković kaže da je cena za 26 hektara ove nepokretnosti, sa prvobitnih osam, nakon svih zakonskih procedura i tendera, godinu i po dana kasnije pala na 5 miliona evra. 

„I dogovor je da Grad Užice u sledećih pet godina pravi stanove za potrebe ministarstva odbrane i njihovih službenika, koji žive na ovoj teritoriji. Cilj je da se izgradi negde oko 100 stanova oko 5000 kvadrata i osnovni cilj Grada Užica jeste da na ovoj lokaciji i dalje razvija ideju oko visokog obrazovanja, odnosno formiranje integrisanog univerziteta“ , kaže Jovan Marković gradonačelnik Užica. 

Žitelji ovog velikog užičkog naselja voleli bi da ovaj veliki vojni objekat dobije dobru primenu u civilstvu. 

Gradski čelnici imaju nameru da otvore ambulantu, a osim stambenih zgrada i, univerziteta, u bivšoj vojnoj kasarni trebalo bi da budu saobraćajna i pogranična policija. 

I u Požegi bivši Dom Vojske preuzela je opština, kaže predsednik opštine Milovan Mićović. 

“To je negde otprilike oko 400 kvadrata korisnog prostora i sedam ari placa. Ukupna vrednost je negde oko 12 miliona dinara i mi smo dogovorili da u naredne četiri godine to otplatimo” , kaže Mićović. 

Požežanima je drago što je zaustavljeno dalje propadanje objekta koji se nalazi u blizini centra. 

Kulturni centar Požega će biti zadužen za plan i program rada bivšeg Doma Vojske. Bašta koja je bila zarasla u šiblje, već je uređena, zidove su oslikali kreativni mladi ljudi, a u planu je da zaživi i muzička škola. Za razliku od Užica, Požega nije rešila i pitanje kasarne, koja se nalazi blizu centra grada, a čija je vrednost za 9 hektara procenjena na 4,5 miliona evra.