Agro-mafija zarađuje na ulju

PinterestFacebookTwitterShare

Četiri od pet boca „italijanskog“ ekstra devičanskog maslinovog ulja, pomešano je sa uljem uvezenim iz drugih zemalja po nižoj ceni.


Jeftino grčko, špansko, marokansko i tunisko maslinovo ulje se mešaju sa skupljim italijanskim, što je u poslednje vreme predmet istraga carinskih i poreskih vlasti, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Podaci o blendiranju, koje po zakonu mora da se nađe na boci bilo da se ona plasira u Italiji ili se izvozi, su često netačni ili nečitljivi, stoji u tekstu u „Republici“.

 „Vreme je da se govori o agro-mafiji, koja se bavi maslinovim uljem“, istakao je Stefano Mazini, predstavnik poljoprivredne grupacije „Koldireti“. 
 
Kao jedan od problema u rasvetljavanju malverzacija na ovom sektoru, navodi se što su proizvođači i izvoznici stranog maslinovog ulja često filijale istih kompanija koje to ulje uvoze u Italiju i distribuiraju. 

„Oni kontrolišu cene, oni kontrolišu tržište. Nekada davno su te poznate italijanskre firme cedile masline, danas imaju silose“, piše „Republika“.