Grožđe na tezgama iz Italije, jabuke iz Japana

PinterestFacebookTwitterShare

Iako je temperatura u prestonici za vikend bila ispod nule, sugrađani su pohrlili na Kalenić pijacu i svoje frižidere i ostave počeli da pune namirnicama za praznike. Najviše su kupovani suvo meso, prasići i sir. Iako je vreme posta, osim u ribarnicama, veliki su redovi i ispred mesara, a jedini koji se ne mogu pohvaliti dobrim pazarom su prodavci voća i povrća. Na tezgama “Kalenića” može se pazariti sve, od kiselog kupusa koji staje 100, do svežih jagoda za koje treba izdvojiti čak 250 dinara za pakovanje od 250 grama!
 
Maglovito i hladno jutro na Vračaru “prošarao” je miris sušenog mesa koji se širio iz hala na samom ulazu u pijacu.
 
– Izvolite, samo danas suva rebra za 500 dinara! – vikao je Milutin, dok užurbano pakuje kilogram čvaraka za mušteriju. – Meso je sa Zlatibora, tradicionalno sušeno i odličnog kvaliteta. 
 
Goveđu pršutu kupci su mogli da pazare po ceni od 1.000 do 1.600 dinara, a svinjsku od 800 do 1.300. Slanina, u zavisnosti od toga koliko ima mesa, košta od 300 do 800, a kobasice od 500 do 1.000 dinara, koliko treba izdvojiti i za domaću sremsku kobasicu. Čvarci staju od 500 do 700, dok za duvan-čvarke treba izdvojiti od 800 do 900 dinara za kilogram. Ispred jedne tezge zatekli smo veliku gužvu, a ljudi su se grabili ko će prvi doći na red za suva rebra, koja koštaju od 500 do 800 dinara.

– Meso je odlično i uvek kupujem samo ovde, jer je veliki izbor, iako su cene malo “jače” – priča Ljubinka Mihajlović, penzioner. – Moji unuci obožavaju pasulj sa suvim rebrima, a meni je to lako da spremim.

Beograđani koji se već spremaju za novogodišnje veče tradicionalno kupuju prasiće koje plaćaju 330 dinara po kilogramu, ali i ćurke nalik na one američke koje se peku za Dan zahvalnosti, a kod nas koštaju 400 dinara po kilogramu.
 
Na šarenim tezgama šampinjoni iz Leštana, praziluk, tikvice, ima i spanaća, karfiola, brokolija, šargarepa… Paradajz se može pazariti po ceni od 110 dinara, dok za “čeri” valja izdvojiti od 400 do 500 dinara. Pažnju privlači i jedna od tezgi na kojoj povrće izgleda kao da je početak proleća, a zakupac “otkriva tajnu” da je sve iz plastenika. Rotkvice veličine omanje jabuke, blitva, zelena salata, cvekla, kupus… 
 
Jabuka ima domaćih, za 50 do 120 dinara, ali i japanskih za koje treba izdvojiti čak 300 dinara po kilogramu. Grožđe, uvezeno iz Italije, košta od 150 do 250 dinara, tu su i pomorandže, mandarine, nar, ananas, banane, dinje, a najskuplje južno voće, na tezgama su mango i avokado koji koštaju 500 dinara, za kilogram.
 
Prodavci zimnice u petak su se hvalili dobrim pazarima, pošto Beograđani nisu žalili para za turšiju, ajvar, kiseli kupus…
 
Veliki redovi bili su ispred mesara gde svinjska rebra koštaju 390 dinara, pileći bataci su 388, a pileći file 598 dinara po kilogramu. Svinjski file staje 910 dinara, ćureći 1.168, za teleći but treba izdvojiti 1.419 dinara, koliko košta i bela pečenica. Najskuplje sveže meso su teleći file i pečenica koji koštaju 1.950 dinara.
 
Kore za pitu u gotovo svim prodavnicama na Kaleniću koštaju 200 dinara, za heljde treba izdvojiti 50 dinara više, 300 grama rezanaca košta 150 dinara. Prodavci koji sami prave rezance kažu da su sigurno domaći i sveži i što je najvažnije, u njih nisu dodavane boje. U petak su popularni bili i mlinci za koje je trebalo izdvojiti od 200 do 250 dinara.
 
Prodavci mlečnih proizvoda zadovoljno su “trljali ruke” i nudili ovčji i kozji sir za 500, kajmak za 700 do 900 dinara, a polumasni sir je najjeftiniji i košta 250 dinara.
 
– Svakog drugog dana dolazim iz Čačka kako bih Beograđanima ponudila kvalitetan domaći sir, kajmak i zimnicu – kaže Snežana Katanić, proizvođač. – Radimo zajedno moj suprug, sinovi, snaje i ja, a pošto imamo stalne mušterije isplati nam se toliki put.