EPS ništa nije zaradio u 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Ukupan neto profit Elektroprivrede Srbije (EPS) za 2011. verovatno će biti blizu nule zbog loše hidrološke situacije u drugoj polovini godine, velikog rasta potrošnje i prekoplanskog uvoza struje, izjavio je generalni direktor EPS Dragomir Marković.


Očekujem da ovu godinu završimo sa velikim profitom iz poslovnih odnosa, ali će ta dobit najverovatnije „biti pojedena” zbog navedenih razloga, rekao je generalni direktor Marković.

Dodatni odnosno prekobilansni uvoz struje za poslednja dva meseca ove godine iznosio je više od 10 miliona evra, rekao je Marković i dodao da će potrošači u Srbiji narednih meseci imati dovoljno struje, pošto je EPS pokrenuo tendersku proceduru za nabavku električne energije za januar i deo februara.

EPS se intenzivno priprema za otvaranje regionalnog tržišta električne energije, koje će nastupiti krajem 2012, rekao je Marković i najavio da će u sledećoj godini biti intenziviran proces restrukturiranja kompanije.

Restrukturiranje je potrebno kako bi EPS, zbog liberalizacije tržišta struje, postao konkurentan i mogao racionalno da posluje, rekao je Marković i dodao da to javno preduzeće zato mora imati najniže cene struje u regionu.

Zbog otvaranja tržišta električne energije, EPS od jedne kompanije u monopolskom položaju, kroz transformaciju, mora postati preduzeće koja će ravnopravno učestvovati na tržištu, ukazao je Marković.

Marković je naglasio da će EPS na tržištu imati konkurenciju najvećih elektroenergetskih kompanija iz Evrope.

„Zato treba ozbiljno da smanjimo naše troškove i poboljšamo efikasnost, da bi mogli da se takmičimo na tržistu. Znam da mi to možemo, ali zato moramo da sprovedemo kompletan program restrukturiranja, koji podrazumeva smanjenje troškova, racionalno poslovanje , efikasnost, brzinu rada, nove veštine, nove kadrove i novi marketinški pristup,” naveo je generalni direktor EPS.

Marković nije želeo da kaže da li će to preduzeće u 2012. tražiti poskupljenje cene električne energije, već je istakao da je „EPS u stalnom zahtevu za poskupljenjem struje”.

Ta kompanija će, kako je naveo, u sledećoj godini izdvojiti oko 65 miliona evra za investicije i održavanje postrojenja.

Marković je podsetio da je EPS u 2011. počeo investicioni ciklus u termo i hidro sektoru i velike projekte u rudarskom sektoru, kao što su realizacija projekta Termoelektrane (TE) „Nikola Tesla B3″, TE „Kolubare B”, hidroelektrana (HE) na Ibru, Drini i Velikoj Moravi.Razmatra se i realizacija projekata „Đerdap 3″, reverzibilne HE „Bistrica” i otvaranje kopa „Radljevo”, naveo je generalni direktor.

Marković je dodao i da je u ovoj godini pokrenut niz projekata iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao što je počela i modernizacija distributivnog sektora EPS.