Gasifikacija Požarevca uz pomoć „Srbijagasa“

PinterestFacebookTwitterShare

Odbornici Skupštine grada Požarevca doneli su odluku da se projekat gasifikacije, na koju se čeka već pet godina, realizuje u saradnji sa „Srbijagasom“. Zbog toga su prethodno morali da donesu odluku o raskidu ugovora koji je 2006. godine potpisan sa „Gas investom“.


– Ovo preduzeće nudilo je priključak na gas po ceni od 1.100 evra, uz obavezu da grad osnuje posebno preduzeće koje bi brinulo o budućem gasovodu. Pošto nam nijedno od ta dva nije odgovaralo, rešili smo da raskinemo ugovor sa njima i potpišemo novi sa „Srbijagasom“, kod koga je priključak 650 evra – rekao je Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca.
 
Međutim, pošto je „Gas invest“ najavio podnošenje tužbe zbog raskida ugovora jer je do sada imao rashode od oko 300.000 evra, odlučeno je da ovo preduzeće ostane u projektu gasifikacije kao strateški partner.

Gradnja gasifikacione mreže, koja će početi naredne godine, odvijaće se u dve faze. Tokom prve izgradio bi se priključni gasovod od Osipaonice do Požarevca, a potom bi usledila gradnja distributivne mreže u samom gradu, koji bi se kasnije širili prema ostalim opštinama.

– U Požarevcu se planira gradnja četiri kraka gasovoda. Jedan bi prolazio pored hipodroma, gde će se nalaziti industrijska zona, a ostala tri račvala bi se po gradu – rekao je Branko Đorđević, energetski menadžer grada Požarevca.

„Srbijagas“ će finansirati kompletnu izgradnju gasovoda, dok će obaveza grada biti marketinška promocije ovog projekta. Inicijativu za uvođenje gasifikacije čelnici Požarevca pokrenuli su još 2005, uz obrazloženje da je ona neophodna domaćinstvima u višim gradskim zonama, do kojih ne može da se sprovede  postojeća toplovodna mreža. Realizacija projekta, doduše „na papiru“, počela je još 2006, a zaustavljena već naredne, odmah nakon što je tadašnja vladajuća koalicija SPS-SRS položila kamen temeljac za gradnju stanice u Moravskoj ulici.