Kako da zlatiborski sir, kajmak i pršuta nađu put do EU

PinterestFacebookTwitterShare

Zlatiborski sir, kajmak, pršuta, džemovi od jabuka i šljiva te semberski kupus su proizvoda koji su identifikovani u Zlatiborskom okrugu kao tipični za ovaj kraj, zaključeno je na skupu u Užicu. 

Šest proizvoda je obuhvaćeno programom prekogranične saradnje “Razvoj tipičnih proizvoda u severoistočnoj Bosni i Hercegovini i Zlatiborskom okrugu u Srbiji” koji u partnerstvu realizuju Regionalna razvojna agencija (RRA) Zlatibor iz Užica i Nezavisni biro za razvoj iz Gradačca, u BiH.

Cilj projekta je da proizvodi postanu poznati na međunarodnom tržištvu radi unapređenja njihove komercijalizacije, kazao je direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

Na sastanku u Užicu predstavnici iz BIH i Srbije uključeni u realizaciju projekta, doneli su osnovne smernice za dalji razvoj tipičnih proizvoda Zlatiborskog okruga.

“Naš zadatak je da ukažemo koje uslove proizvodi treba da ispune da bi mogli da se nađu na tržištu Evropske unije. Proizvođači će imati našu stručnu pomoć u unapređenju svojih proizvoda, a udruženja proizvođača će dobiti podršku u razvoju menadzmenta i marketinga, kako bi bila unapređena njihova komercijalizacija”, istakao je Lukić.

Projekat je započet u julu ove godine.

Do sada su sprovedeni istraživanje i analiza tipičnih proizvoda u dve prekogranične regije i identifikovani poljoprivredni, gastronomski i zanatski proizvodi čiji potencijali za dalji razvoj značajno mogu doprineti oživljavanju ruralnih područja i obogaćivanju postojeće turističke ponude.