Dobra zarada u Šidu od duvana i jabuka

PinterestFacebookTwitterShare

Na području opštine Šid, uobičajeno za Srem, najunosnije kulture su kukuruz i soja, dok su površine pod pšenicom svedene na minimum. Ako pogledamo kako su njive izgledale pre 20 godina, te površine su praktično prepolovljne. Iza pšenice na red dolazi šećerna repa, a razlog smanjenja površina su niske cene, a posebno način otkupa.
 
– Fabrike šećera u zemlji zapravo su usmerile paore na proizvodnju soje, jer je ona bila najunosnija ratarska kultura. Neki su se poljoprivrednici okrenuli povrtarstvu, na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Drugi su, pak, našli računicu u višegodišnjim zasadima. Tako su, na području opštine Šid, nikli novi vinogradi i voćnjaci jer je ta proizvodnja postala profitabilna – objašnjava u razgovoru za naš list inžinjer poljoprivrede Nebojša Subotić. -Jabuke donose daleko veći prihod sa jednog hektara nego što je paor to ranije mogao očekivati u proizvodnji pšenice. To su pravi motivi preorijentacije ratara ka voćarstvu. S druge strane, duvan je kultura koja je na sremskoj ravnici počela da se proizvodi i gaji znatno više nego ranije dolaskom novih stanovnika iz Republike Hrvatske. Oni su tamo godinama bili u toj proizvodnji a ovde su je samo nastavili.
 
Kukujevci, selo nadomak Šida naseljeno je tim novim stanovništvom i postalo je specifično jer se u njemu najviše sadi duvana na prostorima ove opštine. Oni imaju seme, klijalište, sadilice, sušare, sve za proizvodnju žutog lista i dobro im ide, ostvaruju relativno dobre prihode. Osim ratarstva nekada se stanovništvo šidske opštine bavilo i stočarstvom. Bili su Šidjani medju najboljim proizvodjačima tovnih svinja i junadi u Sremu. Danas toga više nema. Pored jakih paora tim poslom su se bavili i oni sa manjom porvršinom obradive zemlje pa je svima bilo dobro. Danas do tog posla i prihoda nema ništa. Šta se dogadja sa stočarstvom i industrijom mesa? Ovo je pitanje značajno za resor poljoprivrede, ali i Vladu Srbije.