Rudari „Rembasa“ sve bliži rezervama uglja

PinterestFacebookTwitterShare

Okrenuti budućnosti, u “Rembasu”, jednom od devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja u sastavu JP “Resavica”, više od tri i po godine imaju jednu “jamu u razradi” u kojoj će, kako je planirano, za godinu i po početi eksploatacija rezervi od dva miliona tona visokokaloričnog uglja. To bi trebalo da bude dovoljno za proizvodnju u toku narednih tridesetak godina.
 
Za probijanje podzemnih kamenih hodnika zadužena je odabrana grupa od šezdesetak mladih rudara pod vođstvom Đorđa Guglete, upravnika Rudnika u osnivanju “Ravna Reka – Blok 4”.
 
– Od 8. maja 2008. godine probili smo oko 1.500 metara pristupnih hodnika ka bogatom nalazištu uglja koje smo nazvali “Ravna reka – Blok 4”. U početku, ovaj posao je radilo 40 rudara, specijalista za otvaranje novih jama iz Aleksinačkih rudnika, a 1. februara prošle godine zamenili su ih naši ljudi -kaže inženjer rudarstva Gugleta, beogradski student, rodom iz Obrovca kod Zadra.
 
Za budući rudnik “Ravna reka – Blok 4” kažu da je najmlađa jama “Rembasa”, ne zato što se nalazi u fazi otvaranja i što iz nje nije “potekao” ugalj, već zato što u nju svakodnevno silaze i rade mahom mladi i snažni rudari.
 
Svi stanuju u Resavici i pošteđeni su putovanja autobusima do radnog mesta, što je česta pojava u resavskim rudnicima.
 
– Naš posao je najteži u rudarstvu, ali nije i najopasniji. Svakodnevno se rvemo sa ljutim stenama resavskih brda, trista metara duboko pod zemljom – kaže 25-godišnji Darko Subotić, koji je završio srednju školu za automehaničara. On ima tri godine staža u jami, a njegovi šefovi kažu da je “rođeni rudar”.
 
Njegov dar za rudarstvo nije ostao nezapažen, pa je, kao retko ko pre njega, od nekvalifikovanog radnika za tri godine preskočio tri lestvice napredovanja u službi.
 
– Sada je smenski bravar u jami, i pohađa školu za palioca mina. Teško je naći mladog čoveka koji je toliko zainteresovan za rad u rudniku kao on – kaže Gugleta.
 
Darkov deda Vlastimir došao je s Kosova u “Rembas” i tu stekao penziju, a njegov sin Bora, Darkov otac, ima 34 godine staža u rudniku i danas je rukovalac ventilacije u jami.
 
I Dragan Radojković (36), otac troje dece, školovan za automehaničara, bivši pekar, opredelio se za rad u rudniku. Počeo je pre deset godina kao NK radnik, a danas je kopač.
 
Njima uz rame su i Vladica Marjanović (24), iz Židilja, i Zoran Stoilović (20), iz obližnje Lomnice, koji radi u “Remizi”.
 
Grupa rudara koja “otvara” novi rudnik “Ravna reka- Blok 4” čini budućnost “Rembasa”. Kako je od poodaVno ugašen rudarski smer u despotovačkoj tehničkoj školi, i nigde u blizni nema mogućnosti školovanja jamskih radnika, rudnik “Rembas” je organizovao doškolovanja svojih radnika.
 
Polaznici četvorogodišnje škole su već svršeni srednjoškolci raznih zanimanja. U saradnji sa školom u Despotovcu, danas 36 rudara, uglavnom iz jame “Ravna reka”, stiče nova znanja. Škola traje četiri godine, a predavači su profesori opšte grupe predmeta i rudarski inženjeri. Po završenom školovanju polaznici će dobiti zvanje rudarskog tehničara.