Kako se pijan vratiti kući?

PinterestFacebookTwitterShare

Kako pišu Novosti, na poslednjoj sednici Skupštine grada, odbornici su izglasali odluku o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda, po kojoj je građanima, u vidno alkoholisanom stanju, zabranjena vožnja u „javnom linijskom prevozu“.
 
Prema tome, ako su posle nekog slavlja maligani uzeli „danak u krvi“, na oko pijani sugrađanin, neće smeti da se kući uputi autobusom gradskog saobraćaja. Problem je, međutim, što po slovu zakona to neće moći ni kolima, a ni peške, pišu Novosti.
 
Put od kafane, do tople postelje dodatno komplikuje nedavno donesen Zakon o bezbednosti saobraćaja, jer po njemu „kaznu od 5.000 dinara platiće vozači koji na prednjem sedištu voze pijanu osobu„.
 
Novi zakon kažnjava i pijane pešake. Ako pod dejstvom alkohola odlučite da prelazite ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo, zaprećena kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Ako policajac vidi da je pešak „pod gasom“, ima sva prava da ga alkotestira i privede u stanicu na trežnjenje. Ukoliko odbije alko-test, može da bude kažnjen od 15.000 do 30.000 dinara.
 
Takođe, istu kaznu, vidno „nakvašeni“ sugrađanin može da plati, ako svojim ponašanjem neposredno ugrožava bezbednost saobraćaja. Na primer, ako se tetura idući kolovozom, leži na putu ili što nije redak slučaj, da “reguliše saobraćaj“.
 
Oni oprezniji kažu, da će se uvek naći neki dinar za taksi. Međutim, pojedina beogradska taksi udruženja izbegavaju da voze pijane putnike. A, oni koji se ipak odluče da prevezu takvog sugrađanina, moraće da dolaze u neprijatnu situaciju jer je i njima zabranjeno napred da voze ljude u alkoholisanom stanju.
 
Dakle, ljudi „pod gasom“ moraće da izaberu između obaveznog sedenja na zadnjoj klupi vozila ili trežnjenja u nekom mirnom i tihom kafanskom kutku, preporučuju Novosti.