Češka uvezla najmanje nafte za poslednjih sedam godina

PinterestFacebookTwitterShare

Češka je ove godina uvezla najmanje nafte za poslednjih sedam godina, a u odnosu na 2010, transport te sirovine je opao za desetinu, na 7,06 miliona tona. Iza smanjenja uvoza stoje komplikovana ekonomska situacija, postepeni prelaz na biogoriva i septembarsko zatvaranje rafinerije u Litvinovu, preneli su češki mediji citirajući dnevnik E15.
 
Podaci za ovu godinu još nisu konačni, ali su relativno tačni jer proizilaze iz harmonograma državnog naftovoda „Mero“ dogovorenog s češkim rafinerijama.

U uvozu nafte u Češku rekordni udeo je imao naftovod IKL iz nemačkog Ingolštata, kojim je doteklo 43 odsto ukupne uvezene sirovine. Udeo ovog naftovoda je u protekloj deceniji bio oko 30 procenata.
 
Prema finansijskom direktoru naftovoda „Mero“ Vlastimilu Bouri, ekonomski razlozi opredeljuju prerađivače za veće korišćenje zapadnog puta.

„Poslednjih godina prevoze i naftovodom IKL deo ruske nafte, koja se inače standardno isporučuje naftovodom ‘Družba'“, rekao je Boura.

U skladu sa ukupnim padom, smanjen je i transport naftovodom iz Ingolštata.

Pad uvoza nafte, prema „Meru“ i Češkoj asocijaciji naftne industrije i trgovine, u vezi je i sa dugoročnim padom potrošnje pogonskih goriva u Češkoj, što se odnosi uglavnom na benzin.

Deo vozača, doduše prelazi na dizel, ali njena potražnja ne pokriva manje interesovanje za benzin.

Stručnjaci asocijacije upozoravaju takodje na uticaj tankovanja kamiona u inostranstvu zbog višeg poreza na promet u Češkoj.