Srpski traktori ipak ne mogu u Afriku

PinterestFacebookTwitterShare

Afrika je najperspektivnije tržište za izvoz traktora i poljomehanizacije proizvedene u Srbiji, ali domaći proizvođači tu šansu trenutno ne mogu da iskoriste.
 
Kako piše u časopisu „Korak“, koji izdaje Privredna komora Srbije (PKS), problem je u nerešenom statusu velikih preduzeća koja nisu privatizovana.
 
Vlada Srbije i resorna ministarstva treba hitno da izvrše reorganizaciju i reše status beogradske Industrije mašina i traktora (IMT), Industrije motora Rakovica (IMR) i „Majevica poljoopreme“ iz Bačke Palanke, koja su u restrukturiranju, ocenjeno je na zajedničkoj sednici grupacija proizvođača poljomehanizacije i procesne opreme.
 
Učesnici su naveli da postoje potencijali za plasman kako srpskih traktora, koji su prepoznati kao brend u svetu, tako i drugih poljoprivrednih mašina i na tržište Bliskog istoka i Rusije, ali da je za to potrebno „ozdravljenje“ nosilaca razvoja i proizvodnje te industrijske grane.

Direktor IMT Slobodan Petrović rekao je da srpski proizvođači izvoze u zemlje regiona „na obraz“, odnosno na osnovu svog renomea i uvek ispunjavanih ugovornih obaveza, ali i istakao da tako nije moguće tako trgovati na daljim tržištima.

Petrović je istakao kako je za realizaciju izvoznih poslova neophodno obezbediti potrebne garancije, što zahteva rešen status preduzeća da bi ona mogla da traže i dobiju bankarske garancije.

Generalni direktor IMR Zoran Radosavljević je istakao da je, pored rešavanja statusa preduzeća, neophodno uspostaviti i bolju međusobnu saradnju proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora i procesne opreme za prehrambenu industriju i poljoprivredu, radi zajedničkog nastupa na stranim tržištima i povećanja izvoza.

Naši traktori „trče“ po afričkim njivama
 
Direktor klastera BIPOM Milivoj Stojanović je kazao da proizvođači poljoprivredne mehanizacije iz Srbije imaju otvoreno tržište gotovo kod svih zemalja-članica Pokreta nesvrstanih.

„Imamo otvoren put za povratak u ovaj svet. Potrebno je samo da i vlasti u zemlji to shvate, da nam daju garancije i podsticaje za pokretanje veće proizvodnje. Obišli smo dobar deo tih tržišta. Svi se sećaju naših traktora i mašina iz vremena SFRJ koje i danas “trče“ po afričkim njivama“, istakao je Stojanović.

Stojanović je rekao da kompanije iz Srbije i i danas mogu da budu u Africi konkurentne, kako sa kvalitetom mehanizacije, tako i sa cenom.

„Ukoliko bismo odlučili da idemo na to tržište sa ovom mehanizacijom, to bi pokrenulo i otvaranje 15.000 radnih mesta u Srbiji. Proizvođači mogu da ispune zahteve u kvalitetu, ali ne i količini koja može da bude prodata“, kazao je Stojanović.