Škundrić: Početak velikih investicija u energetici u 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je da u 2012. očekuje početak krupnih investicija u energetici, izgradnju novih hidroelektrana, gasne kogenerativne termoelektrane u Novom Sadu i završetak kapitalne rekonstrukcije Rafinerije u Pančevu.
 
– Očekujem i definisanje programa za rafineriju Novi Sad i stavljanje u veću funkciju te rafinerije – rekao je Škundrić i najavio da bi iduće godine trebalo da počne izgradnja dva vetro parka na područje Banata i na pešterskoj visoravani.
 
Kako je naveo, gradiće se i veći broj malih hidrocentrala, a moguće je i da će se pronaći strateški partneri za projektovanje i izgradnju reverzibilne hidrocentrale Đerdap 3, koja bi bila najveći energetski objekat te vrste u Evropi.
 
– Projekat Đerdap 3 već je izazvao interes velikog broja mogućih partnera, a za realizaciju tog posla su zainteresovane i Rumunija i druge susedne zemlje, jer je to potencijalno najveći regionalni projekat – dodao je Škundrić.
 
O tom strateškom projektu bi mogla da odlučuje sledeća vlada, s obzirom da su najveće energetske kompanije sveta zainteresovane da započnu pregovore o njenoj izgrdanji, rekao je Škundrić.

Kada je reč o 2011, Škundrić je u oblasti energetike podsetio na potpisan memorandum za izgradnju Termoelektrane „Nikola Tesla“ 3 sa kineskim partnerima, a izabran je i strateški partner, kompanija Edison za izgradnju termoelektrane Kolubara B, kapaciteta 750 megavata, čija vrednost je procenjena na više od milijardu evra.

U ovoj godini se odvijala i kapitalna rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu, gde je počela i montaža procesne opreme, rekao je on i dodao da očekuje da će rekonstrukcija rafinerije u koju Naftna industrija Srbije (NIS) ulaže oko 550 miliona evra biti u potpunosti završena sledeće godine.

– Rafinerija u Pančevu će na kraju rekonstrukcije biti spremna za proizvodnju najkvalitetnijih derivata, evro 5 kvaliteta – naglasio je Škundrić.

Škundrić je podsetio da je u ovoj godini je raspisan i tender za izgradnju gasne kogenerativne elektrane u Novom Sadu, kapaciteta 450 megavata, a da izbor strateških partnera treba da se završi do kraja godine.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u ovoj godini potpisala sa strateškim partnerom iz Italije i Elektroprivredom Republike Srpske predugovor o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju hidrocentrala na srednjoj Drini, a zaokružen je i ugovorni odnos sa strateškim partnerom iz Italije za izgradnju 10 hidroelektrana na Ibru, snage 117 megavata, čija izgradnja bi trebalo da počne u sledećoj godini. Sa italijanskim partnerima je dogovoren i izvoz struje u Italiju po preferencijalnim cenama od 155 evra po megavat-času iz hidroelektrana na Ibru i srednjoj Drini, koje zajednički budu izgrađene, naglasio je Škundrić.

Savetnik premijera je podsetio da je u 2011. izgrađeno desetak malih hidroelektrana, pušten u rad 400 kilovoltni dalekovod između Srbije i Makedonije, kao i nekoliko većih trafosistema.

Završen je i kapitalni remont šestog agregata na hidroelektrani (HE) Đerdap I, revitalizacija bloka B2 u Kostolcu i modernizacija drugog agregata u HE Bajina Bašta, kazao je Škundrić i dodao da su u ovoj godini izvršene pripreme za remont hidroelektrane „Zvornik“.