Kina: Najveća mlekara proizvodi kancerogeno mleko?

PinterestFacebookTwitterShare

Kineske vlasti otkrile su prekomerne količine kancerogenog toksina u mleku jedne od najvećih mlekara u zemlji, gde je bilo skandala vezanih za bezbednost hrane.
 
Mlekara Mengniu navela je u saopštenju na svom vebsajtu da su sanitarne vlasti našle visoke nivoe aflatoksina u mleku te kompanije kao i da je problem otkriven pre nego što je takvo mleko izašlo u prodaju.
 
„Mengniu želi da izrazi iskreno izvinjenje potrošačima“, navela je kompanija i dodala da nijedan kontaminiran proizvod nije stigao do tržišta.
 
Aflatoksin je kancerogene substance koju proizvode gljivice. Toksična substanca nađena je u mleku u fabrici u jugozapadnog provinciji Sečuan, navela je kompanija. Prehrambena industrija u Kini, posebno industrija mleka, je pod pojačanim nadzorom poslednjih godina zbog niza skandala vezanih za bezbednost proizvoda.
 
Afere sa recikliranim jestivim uljem, jajima obojenim štetnim kolorantima, kancerogenim pečurkama, pokvarenim vinom poslednjih meseci potresali su Kinu.

Najveći skandal bio je sa mlekom kontaminiranim melaminom zbog koga je 2008. godine umrlo šest beba a 300.000 je obolelo. Ta hemikalija ilegalno je dodavana mlečnim proizvodima da izgledaju da imaju veći nivo proteina.

Ova kompanija najavila je u oktobru prodor na svetsko tržište mleka.