Dulić: Biće para i posla za građevinare i u 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je da će država i iduće godine obezbediti značajna novačna sredstva za podsticanje poslovne aktivnosti u građevinarstvu.

Dulić je rekao da je vlada ove godine uspela da spasi domaće građevinarstvo od propasti tako što je u taj sektor plasirala više stotina miliona evra i uposlila oko 85.000 radnika. “Najveći uspeh je što je građevinski sektor opstao i što su građevinski radnici bili angažovani, a to ne bi bilo moguće da nije bilo velikog državnog projekta za pomoć građevini”, rekao je on.

Ministar je istakao da je u građevinarstvu ostvaren rast u prva tri kvartala ove godine, a da je u posednja tri meseca nivo poslovne aktivnosti u toj delatnosti uvećan oko 30 odsto u odnosu na isti lanjski period. “To nije dovoljno da građevinski sektor stane na ‘zelenu granu’”, ukazao je Dulić, uz opasku da su zato neohodne velike privatne investicije, kao i pokretanje celokupne privrede, povećanje tražnje za stanovima i poslovnim prostorom.

Prema njegovim rečima, samo uz velika ulaganja i ekspanziju cele domaće ekonomije može se očekivati suštinski napredak u građevinarstvu i smanjenje ogromne nelikvidnosti, koja je posledica velikih dugova, potraživanja i nerešenih odnosa sa bankama, kazao je Dulić.

Zbog procena da će i iduća godina, kako je rekao, biti izuzetno teška i potrebe da država ponovo reaguje kao investitor vlada će produžiti program za pomoć domaćoj građevinskoj industriji u uslovima krize i preostalih oko 100 miliona evra prebaciti u 2012. za završetak započetih oko 250 projekata širom Srbije. Reč je o izgradnji stanova, škola, domova zdravlja, obdaništa, domova kulture, sportskih objekata.

Ministarstvo će, prema njegovim rečima, započeti u narednoj godini dva nova projekta – izgradnju socijalnih stanova u 17 gradova Srbije u vrednosti oko 30 miliona evra i izgradnju novog naselja na Novom Beogradu “Dr. Ivan Ribar” u vrednosti oko 40 miliona evra.

“Mi ćemo u sledećoj godini obezbediti posao građevinskoj industriji, ali očekujemo i da u drugom kvartalu krenu i privatne investicije tako da se nadamo da će 2013. biti nešto bolja za građevinski sektor”, naveo je Dulić.

Mnoge zemlje u okruženju su, naglasio je ministar, imale su potpuno urušavanje građevinske industrije, a u nekima je bezmalo 50 odsto građevinskih radnika ostalo bez posla. To su bile one zemlje u kojima država nije reagovala na način kao što je to učinila Srbija – vladinim merama, dodao je Dulić.

Govoreći o tržištu nekretnina u Srbiji, ministar je kazao da je vlada puno toga učinila da stimuliše tražnju za stanovima kroz subvencionisanje stambenih kredita najavljujući da će te aktivnosti biti nastavljene i u 2012, kroz novu uredbu.“Za te namene u novom budžetu biće obezbeđeno 1,2 milijarde dinara, a siguran sam da će nekim rebalansom budžeta u narednom periodu biti obezbeđena i dodatna sredstva”, rekao je resorni ministar.

On je naveo da će ministarstvo nastaviti aktivnosti da traži smanjivanje obaveznog učešća pri kupovini stanova sa 20 na 10 odsto, a planirano je i da se kod subvencionisanih stambenih kredita učešće smanji sa 10 na pet odsto.

Kao jedan od značajnijih rezultata Dulić, kojeg je Nacionalna asocijacija za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) proglasila za reformatora godine, naveo je da je u 2011. izmenjen Zakon o planiranju izgradnje, čime su uklonjene skoro sve administrativne prepreke koje su bile ključni problem za sporo izdavanje građevinskih dozvola.On je kazao da se, ipak, u nekim gradovima još uvek sporo izdaju građevinske dozvole, ali da to više nije problem vlade i ministarstva već lokalnih samouprava, koje nemaju potrebnu plansku dokumentaciju.

Dulić je izrazio zadovoljstvo rezultatima legalizacije bespravno sagrađenih objekata u zemlji, s obzirom da je u poslednjih nekoliko meseci legalizovano više objekata nego u poslednjih 10 godina.

Ministar je dodao da u Srbiji ima između 600 i 700 hiljada objekata koji su energetski neefikasni i da će u 2012. biti obezbeđena značajna sredstva za tu vrstu radova, koji podrazumevaju renoviranje i izolaciju savremenim materijalima.