UPS će tražiti formiranje komisije za utvrđivanje marži

PinterestFacebookTwitterShare

Unija poslodavaca Srbije (UPS) zatražiće formiranje stručne komisije za utvrđivanje realne visine marži na osnovne životne namirnice.

Kako se navodi u saopštenju, sektor trgovine UPS-a zatražiće formiranje te komisije kako bi se utvrdilo pravo stanje marži i cena i izbegla proizvoljna tumačenja i uopštavanja u javnosti, „koja nanose veliku štetu trgovinskim kompanijama.

„Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije nas je obavestilo da se priprema uredba kojom bi trgovačka marža na osnovnim životnim namirnicama bila ograničena na 10 odsto, na osnovu pretpostavke da trgovačke kuće na osnovnim životnim namirnica zaračunavaju neopravdano visoke marže„, navodi se u saopštenju. Dodaje se da se predviđena uredba odnosi na prodaju šećera, mleka, mesa i hleba.

„S obzirom da u trgovini robe široke potrošnje ne postoje monopolske trgovačke organizacije, niti bilo kakav poremećaj u snabdevanju tržišta smatramo da ne postoje zakonske osnove za donošenje ovakve uredbe i da ne mogu postojati jedna pravila za trgovinu, a druga pravila za sve ostale učesnike u snabdevanju građana“, navodi se.