Omorike skrivaju rudarska okna

PinterestFacebookTwitterShare

Omorike i paprat na brdu Treštenici i na Mirkovića ravni u selu Ojkovici kriju tragove rudokopa – jame, okna, otkope i nasipe zemlje iz utrobe brda. Ovde, i na još nekoliko lokacija u visovima između Murtenice i Čemernice, nekoliko godina pred Drugi svetski rat iskopavana je ruda mangana, metala koji se upotrebljava kao dodatak čeliku i služi za izradu raznih legura i municije.
 
– Pozivam komoru, vlast, geologe i poslanike da se zainteresuju za nalazišta u Ojkovici i okolini, možda bi neko otvorio rudnik… Da se i ovaj kraj ovajdi, inače ostaje bez mladosti i ognjišta – apeluje Marjan Rogović (61), penzioner koji se sa grupom meštana odlučio da piše na razne adrese.
 
Jedan od najstarijih gorštaka Velibor Matović (81), seljak i šnajder, najbolji je vodič do ostataka rudnika u koje je kao dečak ulazio. Rudari Bosanci konačili su u njegovoj kući.
 
– Iz brda je ispod belog kamena vađen crni, teški kamen. Ruda se do Užica preko Bele Reke i Rožanstva prevozila na gvozdenim kolima, sa volovskom zapregom. Preduzimač u rudniku je bio Rus, a zatim ga je nasledio jedan Englez – priseća se Velibor.
 
Potvrda da su posle rata u ojkovačke vrleti dolazile dve ekipe istraživača stiže i od penzionisanog geologa Ljubinka Kijanovića, Prijepoljca koji živi u Beogradu. On je 1982. godine bio šef tima beogradskog ”Geozavoda” koji je tragao za bakrom u Čadinju kod Prijepolja, ali je obilazio i neka stara rudišta u okolnim opštinama. Na osnovu dokaza na terenu, geolog Nikola Milošević tvrdio je da je uoči rata u Ojkovici izvađeno 1.500 tona rude mangana odličnog kvaliteta, koja je izvožena u Nemačku.
 
– Tada je u Ojkovici otkriveno desetak šahtova sa jamskim prostorijama, kao i stari šahtovi u Božetičkom Trudovu na brdu Šanac, zatim na Glavici u Simovoj šumi – ističe Kijanović. – Na lokaciji Šnjegopađe u jednom šahtu otkrivena je ruda sa preko 60 odsto mangana. Urađeno je više od tridesetak analiza, sakupljeni su veoma važni podaci, ali ”Geozavod” pre tri decenije nije dobio podršku države i novac za nastavak radova.
 
Nalazišta piroluzita, oksidne rude mangana, pružaju se u dve zone. Prva je od Jasenova preko Trudova i Dubnice u Božetićima prema Sjenici, a druga od Akmačića preko Zlatara do Miševića – kazuje Kijanović o istraživanju kolege Miloševića.