Nizak vodostaj Dunava ugrozio izvoz kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Kukuruz ubran u Srbiji, poslednjih godina najzastupljeniji je u izvozu agrarnih proizvoda iz naše zemlje. Ali ove godine, upozoravaju stručnjaci, situacija je znatno drugačija. Zbog niskog vodostaja Dunava u poslednjih četiri meseca, izvoz je smanjen za više od 50 odsto. A Dunavom se iz Srbije izvozi 80 odsto kukuruza. Umesto očekivanih milion tona, u Konstanci, glavnoj izvoznoj luci na Crnom moru, završilo je samo 450.000 tona ove naše najzastupljenije žitarice.
 
Ovakva situacija, kako navodi Žarko Galetin, direktor „Produktne berze“ u Novom Sadu, odrazila se i na cenu kukuruza u Srbiji.
 
– Trenutno je cena kukuruza na našoj berzi između 15,2 i 15,5 dinara po kilogramu – kaže Galetin. – Ako se ima u vidu da je kukuruz „na zeleno“ plaćan i po 17,2 dinara po kilogramu, jasno je kakva je situacija, i do čega je dovela povećana ponuda, odnosno, nemogućnost izvoza. Pozicija Srbije kao izvoznika nije ugrožena, pošto je u 2010. izvezena znatna količina kukuruza, ali, starog roda. Izvoz novog roda, međutim, zaustavio je Dunav.
 
Vukosav Saković, direktor „Žita Srbije“ objašnjava kako je iz Srbije umesto 300.000 tona kukuruza mesečno, koliko se izvozi u „redovnim uslovima“, odlazilo samo 150.000 tona.
 
– Izvoznici su se snalazili na najrazličitije načine – objašnjava Saković. – Punili su samo pola barže, nabavljali lakše barže, ali, jednostavno, priroda je bila neumoljiva, tako da je i ovih 150.000 tona mesečno pravo čudo. Mnogi poslovi su izgubljeni, izgubljena je i solidna izvozna cena kukuruza, ali, stvari će se popraviti kada poraste vodostaj Dunava.
 
Najveći deo kukuruza, koji se izvozi iz Srbije, utovara se u Novom Sadu. U Luci Novi Sad i u „Danubiusu“, kako objašnjava Milenko Milivojević, direktor Novosadske luke, utovari se oko 40 odsto kukuruza koji se plasira iz Srbije. U Pančevu se utovari oko 30 odsto, a preostale količine tovare se u Bogojevu, Smederevu i Apatinu.
 

– Stvari se, posle gotovo četvoromesečnog zastoja, lagano popravljaju – kaže Milivojević. – Sada barže punimo sa 80 odsto kapaciteta, i bez problema dolaze do Konstance.