Galetin: Naredne godine poskupljuju kukuruz i pšenica

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin procenjuje da će u narednoj godini doći do povećanja cena kukuruza i pšenice u Srbiji, ali da to neće dovesti do rasta troškova života građana.

“Poskupljenje kukuruza i pšenice ne bi trebalo da poveća troškove života građana Srbije, ali bi s druge strane moglo da donese mali profit srpskim poljoprivrednicima i stimuliše ih na veću proizvodnju”, rekao je Galetin.
 
On je dodao da poskupljenje osnovnih žitarica neće uticati ni na projektovani rast inflacije u Srbiji. “Kukuruz će poskupeti nešto više od pšenice, ali to neće biti tako naglo kao u ovoj godini”, smatra Galetin, podsećajući da je trenutna cena kukuruza na Berzi 16,32 dinara (oko 0,16 evra), a pšenice 20,20 dinara (oko 0,20 evra), po kilogramu.

On smatra da će cene hrane u Srbiji u 2012. godini umnogome zavisiti od tržišnih kretanja prehrambenih proizvoda u svetu i Evropi i od snabdevenosti domaćeg tržišta osnovnim životnim namirnicama.

“Istina je da su svetski bilansi osnovnih poljoprivrednih proizvoda umirujući i bolji nego što su bili, ali sve stručne analize ukazuju da će se svet i dalje suočavati sa problemom relativno visokih cena hrane”, rekao je Galetin.