Brazil postao šesta najveća ekonomija na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednji izveštaj Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) pokazuje da je Brazil postao šesta najveća ekonomija na svetu, preuzevši to mesto Velikoj Britaniji.
 
„To je logičan rezultat dugoročnog trenda. Ovaj pokazatelj možemo smatrati delom velike ekonomske promene, koja se ne očitava samo na pomaku sa zapada na istok, već i u činjenici da zemlje koje proizvode „vitalne proizvode“, poput hrane i energije, danas posluju dobro i postepeno se uspinju na ekonomskoj lestvici“, kazao je za BBC Daglas MekVilijams iz CEBR-a.

Ovo istraživanje samo je potvrdilo navode MMF-ovog izveštaja s početka godine. Utešna vest za Britance jeste ta da CEBR prognozira kako će njihova ekonomija pak preteći francusku do 2016. godine.
 
CEBR-ova analiza prognozira kako će se rast ekonomija na nivou evrozone dogodine smanjiti 0,6 odsto ukoliko se reši problem evra, a najmanje dva odsto ukoliko problem ne bude rešen. Prema podacima Centra azijske zemlje polako napreduju u odnosu na evropske. Tako se očekuje da Indija, danas deseta ekonomija sveta, 2020. godine bude peta, a Rusija koja je danas deveta, biće četvrta ekonomija sveta.

S druge strane, u narednih osam godina Nemačka bi, prema CEBR-ovoj analizi, s četvrtog mesta mogla pasti na sedmo, a Francuska sa petog na deveto mesto. Prva tri mesta bi, kao i danas, trebalo da zadrže SAD, Kina i Japan.