Sindikat policije blokirao Nemanjinu

PinterestFacebookTwitterShare

Oko 1.500 policajaca okupilo se na protestu ispred Vlade Srbije u Beogradu, a Nemanjina ulica u kojoj se nalazi zgrada vlade zatvorena je za saobraćaj. Deo policajaca otišao je i do predsedništva Srbije.
 
Na početku protesta, policajci su minutom ćutanja odali poštu kolegama koji su poginuli prilikom izvršenja službenih zadataka.
 
Naime, nezavisni sindikat policije počeo je u podne protest ispred zgrade Vlade Srbije sa zahtevom da svim zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova bude isplaćeno dodatnih 10.000 dinara.
 
Član Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković rekao je okupljenima da očekuju da ih ubrzo primi premijer Mirko Cvetković.

„Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da nema para za ispunjenje zahteva, ali mi mislimo da država ima sredstava da reši ovaj problem“, rekao je Marković i dodao da „neke kafe-kuvarice imaju veće plate od policajaca“.
 
Nezavisni sindikat policije zahteva poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i uslova rada policije.
 
Taj sindikat štrajkuje od 12. decembra uz poštovanje minimuma procesa rada.
 
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je predstavnike Nezavisnog sindikata policije da prekinu štrajk jer je postignut maksimum u ispunjavanju njihovih zahteva.
 
„Mi više nemamo gde, ovo je najviše što smo mogli da ostvarimo u ovom trenutku“, rekao je Dačić novinarima u bazi Protivterorističke jedinice.
 
On je kazao da se ne može brzo popraviti položaj policije posle dugog niza godina „stalnog sunovrata budžeta“.
 
„Pred nama je zadatak da u narednim godinama ono što smo uspeli sistemski da rešimo pretočimo u jedan viši nivo plate, koji će moći da zadovolji potrebe i koji će odgovarati policijskom poslu“, rekao je on.
 
Dačić je podsetio da je promenjen Zakon o policiji, da je počeo da se primenjuje Posebni kolektivni ugovor i da će ubuduće biti plaćeni i smenski i prekovremeni rad, kao i rad za praznik, što ranije nije bio slučaj.