Srbija uzima kredit za zgradu „Aeroinženjeringa“, vodosnabdevanje, daljinsko grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će se zadužiti za dodatnih 83 miliona evra, od kojih je 13 miliona predviđeno za kupovinu zgrade „Aeroinženjeringa“ za Prvi opštinski sud u Beogradu, utvrđeno je sporazumima o zajmu koje je Skupština Srbije danas potvrdila.
 
Srbija će se za kupovinu zgrade „Aeroinženjeringa“ i izvođenje radova na tom objektu za potrebe smeštaja Prvog osnovnog suda zadužiti kod Komercijalne banke, koja je, kako je navela Vlada Srbije, dala najbolju ponudu.
 
U zgradi „Aeroinženjeringa“ ranije je bilo sedište kompanije „Mobtel“. To je poslovna zgrada, površine 7.800 kvadratnih metara, koja se nalazi u Novom Beogradu, na uglu Bulevara Nikole Tesle i Aleksinačkih rudara.
 
Srbija će se kod nemačke razvojne banke KfW-a zadužiti za 45 miliona evra za rehabilitaciju daljinskog grejanja, a 25 miliona evra za program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine.
 
Rok otplate zajma za rehabilitaciju daljinskog grejanja je 12 godina, uključujući grejs period od četiri godine, dok je otplata zajma polugodišnja. Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto.
 
Srbija će zajam za program vodosnadbevanja vraćati u 25 polugodišnjih rata počev od 30. decembra 2014. godine. Kamatna stopa na godišnjem nivou biće 3,49 odsto.
 
Skupština Srbije potvrdila je i izmene sporazuma Srbije i Evropske investicione banke o osnivanju i aktivnostima regionalne kancelarije te banke u Srbiji.