Skoro 300.000 Finaca bez struje zbog oluje

PinterestFacebookTwitterShare

Skoro 300.000 domaćinstava ostalo je danas bez električne energije u Finskoj tokom snažne oluje koja je zahvatila zapadni i južni deo zemlje, prenela je Sinhua.
 
Jak vetar obarao je drveće na vodove električne energije, puteve i pruge. Ovo je bila najveća oluja u Finskoj od 2004. godine.

Popravke traju od jutarnjih sati, ali kompanije za distribuciju električne energije „Fortum“ i „Vatenfal“ upozoravaju da bi do normalizacije stanja moglo da prođe nekoliko dana.
 
Nestancima struje pogođene su i bazne stanice mreže mobilne telefonije, naročito na zapadu i jugozapadu Finske. Pojedine radijske i televizijske stanice nisu emitivale program u određenom periodu u ovim područjima.

Oluja je izazvala i probleme u železničkom saobraćaju. Železnički saobraćaj suspendovan je u pojedinim mestima, a vozovi na glavnoj liniji koja vodi iz Helsinkija saobraćaju sa 30 minuta zakašnjenja.

Oluja je u poslepodnevnim časovima prešla na teritoriju Rusije, a vetar koji je prati počeo je da slabi. Meteorolozi navode da će novi talas niskog vazdušnog pritiska sa jakim vetrom sutra stići do Finske.