Iskopano 20 tona Gadafijevog zlata

PinterestFacebookTwitterShare

U pustinji Zele, na jugu Libije, iskopano je 20 tona zlata i 80 miliona evra koji su pripadali pokojnom lideru Libije, Moameru Gadafiju. Kako piše lokalni list Barnik, zlato i novac su pronađeni tokom oružanih sukoba između opozicionih grupa na jugu zemlje.
 
Iako se vrednost imovine Moamera Gadafija izražava različitim brojkama, neki procenjuju da je reč o oko 85 milijardi evra, međutim, libijski zvaničnici tvrde da je ona vredna čak 200 milijardi dolara. Većina tog bogatstva je u zlatu, nakitu i dolarima za koje se veruje da ih je ubijeni libijski vođa, pre nego što je uhvaćen i ubijen, zakopao negde u pustinji. Spekuliše se da je Gadafi, kako se povlačio, sa sobom nosio blago i zakopavao ga na različitim mestima u pustinji.
 
Veruje se da su oko četiri tone zlata i oko 500 miliona dolara, koje je Gadafi svojevremeno povukao iz Centralne banke Libije, a koji još uvek nedostaju, zakopani na nekoj tajnoj lokaciji.
 
Dvojica Libijaca su pre nekoliko dana uhapšeni blizu granice s Nigerom kada su pokušali da stupe u kontakt s bivšim Gadafijevim saradnikom i visokim oficirom tajne službe ne bi li dobili informacije o lokaciji na kojoj se nalazi zakopano zlato. Opremljeni najmodernijim uređajima za detektovanje plemenitih metala, lovci na Gadafijevo zlato kriju se od vladinih špijuna koji imaju zadatak da prikupe informacije vezane za eventualnu lokaciju zakopanog blaga.
 
Vlast ni po koju cenu ne želi da avanturistima i plaćenicima prepusti ovaj plen, pa se za tu svrhu posebno „naoružala“. Opremila je nekoliko najmodernijih aviona detektorima za metal i GPS uređajima. Njihov zadatak je da kruže nad zabačenim, pustinjskim delovima Libije i specijalnim uređajima skeniraju svaki delić.
 
Vlast je taj korak preduzela pošto je u blizini sela Hun u centralnoj Libiji otkriveno desetak zlatnih poluga!
 
Guverner libijske Centralne banke Kasem Azoz izjavio je nedavno da je Moamer Gadafi prodao više od 20 odsto zlatnih rezervi zemlje, vrednih oko milijardu dolara. On je to, prema rečima Azoza, učinio dan uoči pada režima.