Gas iz Rusije jeftiniji za 12 odsto od sledeće godine

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će od Rusije u okviru dugoročnog ugovora o isporukama gasa koji treba da bude potpisan u martu sledeće godine dobijati gas jeftiniji za 12 odsto, izjavio je večeras generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.
 
Ugovor koji će važiti do 2021. godine i biće potpisan najranije u martu 2012. godine, pošto krajem januara ili početkom februara u Skupštini Srbije mora biti ratifikovan sporazum između Srbije i Rusije, rekao je Bajatović u emisiji TV B92 “Između dve vatre”.

Srbija će na taj način uštedeti oko 100 miliona dolara godišnje, ali to ne znači da će domaćinstva i toplane dobiti niže cene gasa, pošto je i sada cena gasa za te potrošače u javnom snabdevanju niža za oko 20 odsto.
 
– Nema uslova da dođe do pojeftinjenja gasa u javnom snabdevanju i pored nižih cena gasa iz Rusije za 12 odsto” – naglasio je Bajatović i dodao da će za velike privredne potrošače i komercijalne kupce koji plaćaju punu tržišnu cenu gasa, taj energent pojeftiniti za 12 odsto čim počne da važi dugoročni ugovor.

Bajatović je napomenuo da je dogovoreno da se, u okviru desetogodišnjeg dugoročnog ugovora Srbiji isporučuje pet milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Bajatović je najavio da je pokrenuo pitanje visine provizije u “Jugorosgasu”, preduzeća posrednika u tgovini gasom za Srbiju u kome “Srbijagas” ima 25 odsto vlasništva.