Najvažniji događaju u svetu biznisa u 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska kriza je najvažniji događaj u svetu biznisa koji je obeležio 2011. godinu, smatraju poslovni urednici agencije The Associated Press.
 
Velika zaduženost pojedinih zemalja Starog kontinenta raširila je strah širom tržišta i izvršila pritisak na svetske privrede, a na kraju godine banke i ulagači s nervozom posmatraju pokušaje evropskih zvaničnika usmerene na sprečavanje raspada evrozone. Evropski problemi sigurno će biti jedna od ‘top tema’ i u sledećoj godini, a u nastavku pročitajte koji su još poslovni i ekonomski događaji obeležili 2011., prema izboru urednika AP-a.
 
1. Evropska finansijska kriza
 Dužnička kriza uzdrmala je finansijski sistem cele Evrope i dobrano zabrinula ostatak sveta. Usled rasta troškova zaduživanja, Portugal je postao treća zemlja koja je zatražila evropsku pomoć, nakon što su to lani napravile Grčka i Irska. Istovremeno, tržišta se pribojavaju da će veće ekonomije, poput Španije i Italije, trebati spasonosne pakete.
 
2. Loše stanje američke ekonomije


Ekonomija SAD-a već se četiri uzastopne godine bori s problemima. Recesija je završila, ali tempo oporavka je još uvek razočaravajući. U prvoj polovini godine američka ekonomija rasla je po godišnjoj stopi od samo 0,9 posto. Stanje se poboljšalo u trećem kvartalu, s rastom od 2 posto, a za poslednje tromesečje očekuje se povećanje od 3 posto. Ipak, dve i po godine nakon završetka receije, 25 miliona ljudi je nezaposleno ili ne može pronaći posao na puno radno vreme.
 
3. Smrt Stiva Džobsa


Čelnik Applea umro je 5. oktobra, dva meseca nakon što je njegova kompanija nakratko premašila Exxon Mobil po tržišnoj vrednosti. Iza Jobsa ostaje niz tehnoloških uređaja koji su promenili svet, poput iPhonea i iPada.
 
4. Snižavanje američkog rejtinga


Zbog nemogućnosti političkih lidera da dogovore smanjenje proračunskog manjka, agencija Standard & Poor’s srezala je američki vrhunski rejting – AAA. Reč je o istorijskom presedanu.
 
5. Rupert Mardok i skandal oko prisluškivanja
 
Britanski tabloid News of the World, u vlasništvu Mardokovog News Corpa, našao se u središtu velikog skandala zbog telefonskog prisluškivanja. Tabloid je ubrzo ugašen, ali mrlja na Mardokovom medijskom carstvu je ostala.
 
6. Japanski potres


Razoran japanski potres u martu rezultirao je nuklearnom krizom u zemlji i poremetio distributerske mreže mnogih kompanija. Velike štete pretrpili su automobilski divovi, poput Toyote i Honde.
 
7. Cena benzina na rekordnom nivou


Maloprodajna cena benzina u SAD-u dosegnula je prosečni godišnji nivo od 3,53 dolara za galon, nadmašivši prijašnji rekord iz 2008. godine od 3,24 dolara. Amerikanci su se vozili manje, dok su istovremeno sve popularnija energetski efikasnija vozila, ali to nije bilo dovoljno za sprečavanje rasta cena.
 
8. Tehnološki IPO-i


Deonice društvene mreže LinkedIn zabeležile su snažan skok nakon uvrštenja na berzu u maju, što je mnoge podsetilo na tehnološki ”bubble” od pre desetak godina. Nakon LinkedIna usledili su IPO-i Pandore, Groupona i Zynge. Nakon uvrštenja na berzu, njihove deonice su ubrzo pale ispod početne cene.
 
9. Protesti na Wall Streetu
 
U septembru se nekoliko stotina demonstranata okupilo u blizini Njujorške burze, protestirajući protiv neoliberalnog kapitalizma i nejednakosti u raspodeli bogatstva. Slični protesti ubrzo su se raširili širom sveta.
 
10. Pad MF Globala


Bivši političar i nekadašnji direktor Goldman Sachsa Džon S. Korzin izgubio je kontrolu nad brokerskom kompanijom MF Global na čije čelo je zaseo 2010. godine. Zbog velikih dugova i izloženosti evropskim obveznicama, MF Global je završio u stečaju krajem oktobra. Klijenti su ostali bez 1,2 milijarde dolara, a Korzin je američkom Kongresu kazao da nema pojma gde je taj novac nestao.