Sindikat VW zabranio slanje SMS-ova radnicima nakon posla

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon višemesečnih pregovora sa upravom Volkswagena, sindikat ovog velikog nemačkog proizvođača automobila uspeo je da se izbori za novo pravilo kojeg će se svi šefovi morati pridržavati – biće im zabranjeno da šalju poslovne SMS poruke ili e-mailove svojim zaposlenim mimo radnog vremena, a isto tako će biti onemogućeni i međusobni razgovori preko službenih BlackBerry mobilnih telefona.
 
Do ove odluke je došlo nakon brojnih prigovora radnika u Nemačkoj da ih direktori i šefovi često maltretiraju u njihovo slobodno vreme, ne poštujući čak ni vikende, ni praznike.
 
Predstavnici sindikata navode kako se uprava i šefovi prema radnicima koji su od VW-a zadužili službene BlackBerry pametne telefone, odnose tako da moraju biti 24 sata dnevno dostupni, i odmah odgovarati na njihove pozive, SMS-ove ili e-mailove.
 
Posle uvođenja novog propisa, VW će pola sata nakon kraja radnog vremena morati da gase svoje servere, i neće ih smeti uključivati sve do pola sata pre početka radnog vremena.
 
Pored toga, svi zaposleni VW-a će u slučaju da ih šefovi u slobodno vreme zovu ili kontaktiraju preko privatnih brojeva i adresa, moći (uz dokaz o prijemu SMS-a, poziva ili e-maila), obavestiti sindikalno telo ili nadležni organ uprave, nakon čega će VW morati da plati kaznu ili se suočiti s tužbom za matretiranje.
 
Predstavnici VW-a kažu kako će ovaj propis doneti određene koristi i za njihovo poslovanje, jer će šefovi i direktori morati puno bolje planirati poslovne aktivnosti svojih zaposlenih i timova.