Timošenkova iz zatvora upozorava Janukoviča da ne prodaje gasovode Rusiji

PinterestFacebookTwitterShare

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenkova upozorila je predsednika Viktora Janukoviča, u otvorenom pismu koje mu je danas poslala iz zatvora, da ne prodaje gasovode Rusiji, jer bi to umanjilo poziciju Kijeva u odnosu na Moskvu.
 
Kijev je do sada odbijao da to učini, međutim, vlada Janukoviča se nalazi u teškoj poziciji obzirom da se cena gasa povećava u okviru sadašnjeg sporazuma, preopterećujući državne finansije u trenutku globalne ekonomske krize, podseća Rojters.
 
Ukrajina subvencioniše gas i obezbeđuje gas za grejanje domaćinstava tako da bi ukidanje subvencija značilo političko samoubistvo za Janukovičevu Partiju regiona koja se inače priprema za parlamentarne izbore oktobra 2012. godine.

“Da se niste usudili da prodate gasovode”, piše Timošenkova, ističući “to je naš poslednji strateški resurs”.

Janukovič, koji je tesno pobedio Timošenkovu na predsedničkim izborima u februaru 2010. optužio je da je izdala nacionalne interese, jer je sklopila 2009. gasni sporazum sa Rusijom. Prema tom sporazumu, Ukrajina plaća cenu vezanu za cenu nafte, odnosno Kijev plaća ruski gas gigantu Gaspromu oko 400 dolara za hiljadu kubnih metara, a ta cena će se povećati na 485 dolara tokom narednog kvartala.

Oktobra meseca Timošenkova je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja sporazuma iz 2009. godine. Ona je odbacila te optužbe kao politički motivisane, a u današnjem pismu pokušava da vrati loptu Janukoviču.

“Primljeni ste u Gorki (rezidenciju ruskog predsednika) jer taj (gasovod) sistem još uvek pripada Ukrajini, piše Timošenkova i dodaje “kada ga budete izgubili više nećete imati argumenata ni za sebe ni za državu”.