Pravoslavna crkva osmislila aplikaciju za iPhone i Android

PinterestFacebookTwitterShare

Tehnološkom napretku i trendovima danas se niko ne može odupreti. Tim ruskih programera u saradnji s portalom pravoslavie.ru osmislio je aplikaciju namenjenu pravoslavnim vernicima „Pravoslavni molitvenik” za iPhone i Android operativni sistem. Korisnici s ekrana telefona mogu čitati jutarnje i večernje molitve, kanone i akatiste.

U jutarnjim časovima „Pravoslavni molitvenik” automatski se prebacuje na jutarnje molitve, dok se uveče na ekranu listaju one večernje. Molitvenik, osim jutarnjih i molitvi pre spavanja, sadrži i pokajni kanon Gospodu Isusu Hristu, molebni kanon Presvetoj Bogorodici, akatist Isusu Preslatkome, Akatist svetitelju Nikolaju, posledovanje za sveto pričešće. Aplikacija se može preuzeti besplatno sa sajta SPC, na kome je postavljen odgovarajući link, a takođe je dostupna na AppStore i AndroidMarket pod ključnim rečima Molitvenik pravoslavni, a bespaltna je za preuzimanje.

Aplikacija je na crkvenoslovenskom jeziku koji Ruska pravoslavna crkva koristi kao bogoslužbeni, dok je samo jedan deo molitve koje se izgovaraju prilikom pripreme vernika za sveto pričešće, dostupan i na staroslovenskom.