Beograd: Zakup splava do 100.000 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednjih decenija neki ugostitelji su splavove postavljali kako su stigli, ali sada uz novčanu naknadu utvrdiće se tačno ko će dobiti koje mesto.
 
Tako će u najskupljoj zoni, ispred hotela „Jugoslavija“, desetogodišnji zakup iznositi od 80.000 do 100.000 evra. U četvrtoj zoni, međutim, naknada će biti simbolična.
 
Naime, naknada je novi metod plaćanja kojim ugostitelji dobijaju pravo da postave plovne objekte u narednih 10 godina. Ova naknada može da se plaća jednom godišnje ili odjednom uz popust, ali i na rate godinama.
 
„Pošto smo uveli dodatnu naknadu, po kojoj ćemo utvrditi ko će dobiti mesto, odlučili smo da ugostitelje rasteretimo, pa smo prepolovili taksu“, kaže Dejan Mali, član Gradskog veća.
 
Novi propisi obavezuju vlasnike da splavove grade prema odobrenom projektu, od propisanog materijala i za predviđeni broj ljudi, da se splavovi postavljaju na striktno određenim mestima, da se poštuju komunalni red i ekološki propisi.
 
Broj mesta neće biti smanjen, ali novom uredbom ugostiteljski objekat na vodi mora imati najveću površinu od 450 kvadratnih metara, maksimalna visina može biti dve etaže (šest metara iznad vode). Plovila ne smeju biti duža od 30 metara, a minimalan razmak između objekata mora da bude 15 metara.
 
Ipak, ugostitelji se najviše žale na visinu nadoknade i takse.