Praznici usporili promet žitarica

PinterestFacebookTwitterShare

Kao i obično, božićni i novogodišnji praznici usporavaju promet žitarica u svetu. Kod nas će ta pojava trajati sve do kraja prve dekade januara. Ali, informacije iz sveta, tokom decembra, ukazuju da se može očekivati mirnije tržište žitarica u narednom periodu. Naime, u Argentini i Braziliu, kao velikim proizvođačima hlebnog žita, očekuje se solidan rod pšenice, a u Australiji je iznad višegodišnjeg proseka.
 
Na severnoj hemisferi je setva obavljena u skladu sa očekivanjima. Izvesne oscilacije su moguće ali ne iz proizvodnih razloga. Na njih će uticarti kretanje cena nafte, transporta, odnosi među valutama, a zavisiće i od opredeljenja investicionih fondova i slično. Cene pšenice se, uglavnom, nisu bitnije menjale na berzama sa kojima se upoređujemo. Tokom protekle nedelje cene pšenice kod nas su u blagom opadanju i kretale su se od 19 do 18,70 dinara po kilogramu. Ali, još uvek su iznad mnogih u regionu što otežava plasman u inostranstvo. U Mađarskoj se hlebno žito prodavalo u protivvrednosti od 17,15, u Francuskoj za 20,10, SAD 18, Rusiji 15,27 i Ukraini 16,30 dinara po kilogramu.  

„Cene kukuruza na našem tržištu se nisu bitnije menjale tokom protekle nedelje“, kaže Vukosav Saković, direktort Poslovnog udruženja Žita Srbije. „Kukuruz se prodavao za 15,30 dinara po kilogramu. I dalje postoje teškoće u plasmanu kukuruza Dunavom prema crnomorskim lukama. Sada se mesečno plasira oko 100.000 tona, što je trostruko manje nego obično. Nažalost, nema najava da će se nivo Dunava povećati u dogledno vreme, a time ni razlozi za povećanu potražnju naših izvoznika, što bi podstaklo i porast cena. Za zbivanja na svetskim berzama znatnog uticaja ima suša u Argentini i Brazilu. Otuda i blagi porast cena na američlkom tržištu.“
 
Istovremeno, na berzi u Mađarskoj cene nisu porasle kada se iskazuju u forintama. Porast je zabeležen tek kada se obraćun iskazuje u evrima, jer mađarska valuta opada. Tako se kukuruz u Mađarskoj prodaje za protivvrednost od 15,80, u Francuskjoj za 19,68, SAD za 19,17, u Rusiji za 13,05 i Ukraini za 13,60 dinara po kilogramu.