Izveštaj o Fukušimi optužuje Tepco i vlasti

PinterestFacebookTwitterShare

Ekipa stručnjaka je u juče objavljenom izveštaju istakla nedovoljnu pripremu i organizaciju za slučaj nesreće nuklearne centrale Fukušima koju je izazvao zemljotres i cunami 11. marta na severoistoku Japana.

 
„Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe“, naglašava se u tom dokumentu. „Talasi cunamija viši od predviđenih ne mogu biti izgovor Tokyo Electric Power (Tepco) za reagovanje na najtežu nesreću od one u Černobilju 1986.“, ocenili su istražitelji.
 
Izveštaj optužuje Tepco da nije pravilno procenio i upravljao stanjem, jer je imao nedovoljna saznanja o opremi i o odgovarajućem načinu reagovanja.
 
„Tepco nije očekivao situaciju u kojoj bi svi električni izvori bili istovremeno prekinuti u nekoliko reaktora zbog nuklearne nesreće i nije sastavio svoje ekipe za takve uslove“, piše u izveštaju.
 
Gašenje goriva u reaktorima i ostaci radioaktivnih materija su se mogli ograničiti da su tehničari smanjili pritisak u reaktorima 1 i 3 i počeli ranije ubrizgavati vodu. Zbog slabe komunikacije među radnim ekipama u Fukušimi male interventne grupe nisu o svojim postupcima informisale nadležne.
 
Odgovor vlade u ranom stupnju krize je takođe bio problematičan, stoji u izveštaju koji ukazuje na nedostatak komunikacije među ministrima i kancelarijom premijera.
 
Ministarstvo industrije i agencija za nuklearnu sigurnost zameraju Tepcu sporost u davanju informacija, ali istovremeno te vlasti nisu poslale svoje osoblje u sedište kompanije, stoji u izveštaju.
 
Odbor takođe ukazuje na greške u vezi uputstva evakuacije stanovništva, pošto su neki bili poslati u područja više koncentracije radioaktivnih materija.
 
Izveštaj navodi da Tepco nije preduzeo potrebne korake jer je potcenio mogućnost cunamija s talasima višim od 14 metara, iako su procene pokazale da je takva opasnost bila realna.
 
Taj dokument na više od 500 stranica se temelji na razgovorima s 456 osoba. Definitivna verzija će biti objavljena u leto 2012.