Nova pravila Evropskog parlamenta o označavanju voćnih sokova

PinterestFacebookTwitterShare

Evropski parlament usvojio je nova pravila za označavanje voćnih sokova i nektara, dok će se proizvodi koji su stavljeni na tržište ili su označeni pre stupanja na snagu novih pravila moći da prodaju još najviše tri godine. U skladu sa novim pravilima voćni sokovi neće smeti da imaju dodatak šećera ili zaslađivača, dok se nektarima, koji se izrađuju iz voćne kaše s dodatkom vode, sme dodavati šećer ili zaslađivač.
 
Oznake `bez dodatka šećera` neće biti dozvoljene na nektarima koji sadrže veštačke zaslađivače, poput saharina, kako bi se izbegla moguća zabuna.
 
Do sada je mešavina 90 odsto soka od jabuke i deset odsto soka od jagode mogla da nosi naziv sok od jagode, dok će ubuduće naziv morati da glasi sok od jabuke i jagode.
 
Generički naziv „mešani sok“ moćiće da nose samo sokovi u kojima postoje tri ili više voćnih sastojaka.
 
„Poslanici znaju da potrošači, posebno dijabetičari, roditelji i ljudi na dijeti, žele da razlika između soka i nektara bude jasno naznačena, kao i da bude jasno dato do znanja da li postoji u soku bilo kakav zaslađivač“, navodi se u saopštenju evropskog parlamenta.
 
Nova pravila propisuju da svi sokovi od narandže, uvezeni ili s područja EU, moraju da budu čisti ako se žele prodavati pod tim nazivom ili u nazivu proizvoda moraju sadržati i mandarinu, ako je prisutna.
 
Nova pravila mora još da potvrdi i Savet EU.