Da li će pojeftiniti osnovne životne namirnice?

PinterestFacebookTwitterShare

Najava iz ministarstva poljoprivrede i trgovine da će država ograničiti marže na osnovne životne namirnice na 10 odsto , otvorila je pitanje uloge države u tržišnoj ekonomiji. Da li ćemo zbog toga  imati jeftinije namirnice u prodavnicama ili je to samo još jedan pokušaj manipulacije građanstva?

 
Da li je u ministarstvu za poljoprivredu i trgovinu naglo proradila svest o ugroženosti našeg standarda ili je i to samo predizborni trik videćemo kada jeftinija roba bude i po rafovima i koliko nam potrošačka korpa bude punija u odnosu na dosadašnji pazar.
 
Podsećamo, vlada uredbom pokušava da ograniči marže na osnovne životne namirnice na 10 odsto dok trgovci ne pristaju na tu ideju. Poznavaoci tržišnih prilika tvrde da je razlika između nabavne i maloprodajne cene oko 20 odsto u proseku a katkada i veća.
 
Član UO PKV Stevo Bobić misli da je plan ministarstva marketing i da građani dugoročno neće osetiti na svojim novčanicima.
 
„Ova mera je zakasnela i trebalo ju je doneti mnogo pre, ona treba da bude dugoročna a ne kratkoročna, jer efekti neće biti vidljiv . Narod neće osetiti poboljšanje. Vlast pred izbore pokušava da poboljša standard građana. Na našem tržištu uglavnom vlada monopol. Cene su kartelisane i pitanje je kako će se država s tim izboriti jer je ona za to glavni krivac. Narod teško živi i nama ne bi pomogli ni veliki trgovinski lanci jer se ovde svi dogovaraju o cenama na štetu građanstva“,zaključio je Bobić.
 
Iako nismo saznali kolike su tačno marže u jednom od najvećih trgovinskih lanaca Univereksportu, može se reći da je namera ministarstva o ograničavanju marži , kucanje na otvorena vrata.
 
PR menadžerka Olivera Ćirković potvrdila je za RNS da oni već imaju niže marže.
 
„Nova uredba neće mnogo uticati na postojeće marže u našim trgovinama jer su one u ovom trenutku na istom ili nižem nivou od onih koje ministarstvo namerava da propiše. Smanjenje troškova poslovanja je način i put do nižih cena, kao i dogovor između proizvođača, prerađivača, trgovaca i države“, kaže ona.
 
Do kraja godine i vladine najave uredbe koja će administrativno da uredi tu oblast,ostalo je još nekoliko dana.