Nova moda – uzgajanje mangulica

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednjih godina sve više poljoprivrednika uzgaja mangulice – rasu svinja koja je skoro bila pred izumiranjem do pre par godina.


Najnoviji primer mangulicomanije dolazi iz Aleksinca , gde su se šestorica novopečenih stočara, koji se nikad pre nisu bavila poljoprivredom udružila kako bi uzgajali svinje – i to na otvorenom. Iza odluke stoji izmešan patriotizam i želja za da se zdravo hrane.

Nastanak mangulice je delom obavijen tajnom i maglovitom balkanskom istorijom. Mađari je smatraju za svoju autohotonu rasu. 
 
Radi se o ekstremno otpornoj životinji. Iako im je sagrađena kućica gde bi mogli da obitavaju ove svinje radije biraju otvoren prostor gde same grade brloge. Pošto su čak i prasići obrasli gustom čekinjom, niske temperature im ni najmanje ne smetaju. Udruženje odgajivača manglica u Aleksincu trenutno ima šestoro članova i 250 životinja, ali ambicija je da se broj svinja u ovoj opštini poveća na preko 2 000. 

Više o starim rasama živptinja ali i modernoj poljoprivredi možete da pogledate u prvoj emisiji Znanja na poklon u 2012. u nedelju 8. janura u 8. sati.