Stočna hrana uzrok toksina u kineskom mleku

PinterestFacebookTwitterShare

Pokvarena stočna hrana koja je davana kravama je uzrokovala visok nivo toksina u mleku najveće kineske mlekare i još jedne manje kompanije, saopštila je vladina agencija koja je istraživala poslednji skandal koji je izbio u mlekarskoj industriji.


U izveštaju agencije stoji da je stočna hrana dovela do prekomernog prisustva kancerogenog aflatoksina u mleku mlekarskog industrijskog giganta „Mengniu“ i manje mlekare „Fuđian Čangfu“.

Vladina agencija za superviziju i inspekciju naložila je kompanijama da unište zaraženo mleko, navodeći da će kontaminacija prestati onog trena kad kravama bude prestala da se daje pokvarena stočna hrana, preneo je AP.

Aflatoksin se stvara iz glivice koja je prisutna u žitu i mahunarkama, poput kikirikija, soje, kukuruza i pšenice. Otrovni aflatoksin se pojavljuje u mleku ukoliko životinje jedu zaraženu hranu.

Ukoliko je prisutan u niskim količinima, aflatoksin se smatra bezopasnim za zdravlje ljudi, ali u velikim količinama može da izazove rak, posebno rak jetre.

Obe kompanije čije mleko je zaraženo, uputile su javno izvinjenje. Mlekara Mengniu je navela da je zaraženo mleko otkriveno u njenoj ispostavi u provinciji Sičuan, naglašavajući da se sporno mleko nije našlo u  prodaji.

Kompanija Čangfu je povukla kontaminirano mleko odmah pošto su je inspektori obavestili o prisustvu toksina.

Mlekarska industrija je, zahvaljujući rastu prihoda, postala glavna osnova razvoja kineske prehrambene industrije, ali su je u prošlosti pratile sumnje oko kvaliteta proizvoda.

U najgorem skandalu do sada, najmanje šest beba je umrlo, a 300.000 dece se razbolelo 2008. godine od zaraženih mlečnih formula i mlečnih proizvoda usled prisustva melamina, industrijske hemikalije koju su sporne kompanije dodavale kako bi prikazale veće prisustvo proteina u mleku u prahu na kontrolnim testovima.